%27China+is+een+heel+andere+wereld%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'China is een heel andere wereld'

Dat China op vele fronten een heel andere wereld is, blijkt ook bij de aanpak van covid-19 en Afrikaanse varkenspest. Waar Nederland en Europa bij corona kiezen voor 'het aantal besmettingen zoveel mogelijk beperken', heeft China in de loop van 2020 gekozen voor de preventieve aanpak 'nieuwe besmettingen zien te voorkomen'. Bij Afrikaanse varkenspest kiezen beide continenten elk ook voor precies de andere aanpak.

China heeft al wekenlang geen nieuwe coronabesmettingen. Eind januari waren er nieuwe besmettingen geconstateerd in de stad Heilongjiang, waarop de stad werd afgesloten, besmette bewoners werden geïsoleerd, alle inwoners getest, na enkele dagen nog een keer en na veertien dagen weer. Binnen twee weken was de stad vrij van nieuwe coronabesmettingen. Dit is al maanden de standaard aanpak van China in combinatie met screening en quarantaine voor alle personen die China vanuit het buitenland binnenkomen.

Voor vertrek moeten deze bezoekers een negatieve coronatest tonen, bij aankomst nogmaals testen en veertien dagen in verplichte quarantaine onder toezicht van de Chinese overheid. Daardoor heb ik afgelopen maand, na de quarantaine, kunnen werken en reizen in China, inclusief bezoeken aan restaurants en winkels, vliegen etc. Wel wordt dan telkens de status van je corona-app gecontroleerd.

Deze Chinese corona-aanpak kiest de Europese/Nederlandse varkenshouderij ook min of meer in het geval er ergens een geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) wordt geconstateerd. Besmette gevallen isoleren/ruimen, in een groot gebied rondom de besmette varkens de aanwezige varkens testen en/of preventief ruimen en een vervoersverbod, om daarmee nieuwe besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Dat is echter niet de aanpak van China voor Afrikaanse varkenspest. China heeft gekozen voor 'het aantal nieuwe besmettingen zoveel mogelijk zien te voorkomen'. Dat deze aanpak weinig succesvol is voor corona weten we inmiddels, dat geldt ook voor de AVP-aanpak in China. In China is daarnaast door enkele universiteiten en instituten ook gewerkt aan een vaccin tegen AVP. Maar dit vaccin is vooraf niet goed getest, toch ingezet en met het gevolg dat er naast besmette varkens met het originele AVP-virus, er nu ook bedrijven besmet zijn met elf verschillende mutaties van het AVP-virus. Net zoals bij coronamutaties zijn deze AVP-mutaties besmettelijker, maar minder dodelijk dan het oorspronkelijke AVP-virus.

Het is afgelopen jaar al vaak geconstateerd: humane en dierlijke geneeskunde kunnen veel van elkaar leren, maar telkens lijken het andere werelden. Het coronavirus heeft al de nodige effecten op de Nederlandse en Europese varkenshouderij. Ik vrees dat AVP de varkenshouderij wereldwijd sterk gaat beïnvloeden, zolang daar geen effectief vaccin voor beschikbaar is.

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer