Drie+keer+varkenspest+buiten+kerngebieden+Duitsland
Nieuws
© Varkens Archief

Drie keer varkenspest buiten kerngebieden Duitsland

Op drie verschillende plekken buiten de kerngebieden in Duitsland zijn wilde zwijnen gevonden die besmet blijken met Afrikaanse varkenspest.Twee besmette zwijnen lagen op de grens met Polen.

In het noordelijke besmette gebied in Märkisch Oderland lag het besmette kadaver in de buurt van Werbig. Dat ligt wel in het risicogebied, maar buiten het kerngebied en de witte zone. Die zones worden aangepast en er komt direct een tijdelijk hekwerk dat zo snel mogelijk wordt vervangen door een vast hekwerk.

Een tweede kadaver is gevonden ten noorden van Frankfurt aan de Oder, waar eerder ook al een besmet kadaver is gevonden. Het kadaver lag binnen het tijdelijke hekwerk en het vaste hekwerk aan de oostkant (Poolse) kant van het vaste hek. Het derde kadaver is ook aan de oostzijde van het vaste hekwerk gevonden in de buurt van de plaats Zelz in de regio Spree-Neisse.

Rond de nieuwe vindplekken word met hulp van jagers, drones, helikopters en zoektroepen met honden intensief gezocht naar meer kadavers. Daaruit moet blijken of verdere aanpassing van kern- of risicozones nodig is. Met de nieuwe uitbraken komt het aantal besmette zwijnen in Brandenburg op 754. Daarnaast zijn er in deelstaat Saksen 62 besmette zwijnen gevonden. In totaal gaat het om 816 besmettingen in Duitsland.

Witte zone lang hele grens

Een half jaar na de introductie van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland zijn er nog geen varkensbedrijven besmet geraakt. Verantwoordelijk minister Ursula Nonnemacher van deelstaat Brandenburg is daar heel blij mee. De maatregelen, zoals de intensieve zoektocht naar kadavers en de bouw van vaste hekwerken op de grens en rond de kernzone en witte zone, pakken goed uit.

De vindplekken aan de Oder en Neisse maken volgens Nonnemacher duidelijk dat er continue dreiging is van besmette zwijnen vanuit Polen. Naast het vaste hekwerk dat Duitsland op de Poolse grens plaatst, moet er volgens Nonnemacher een witte zone langs de gehele Duitse grens komen. Met dus vaste hekwerken aan beide zijden van de Oder en Neisse en daarmee ook op Pools grondgebied. Anders gaat het volgens haar niet lukken om Duitsland weer vrij te krijgen van Afrikaanse varkenspest.

Vast hekwerk

Inmiddels vordert de bouw van het vaste hekwerk aan de Duitse zijde van de grens met Polen gestaag. Op de 255 kilometer lange grens is 220 kilometer vast hekwerk geplaatst. De bouw van het hekwerk ondervindt nog steeds last van munitievondsten en op sommige plekken een slappe ondergrond.

Momenteel woedt er ook een discussie over varkens die buiten worden gehouden. De biologische varkenshouders en andere varkenshouders die varkens buiten laten lopen, vinden de dubbele omheining rond de uitloop voldoende om besmetting met Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

Het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) adviseert om de varkens toch op te stallen, meldt TopAgrar. Vogels zouden stukken van kadavers in de uitloop kunnen laten vallen. De reguliere varkenshouders staan achter de mening van het FLI en vinden opstallen van de varkens wel noodzakelijk om te voorkomen dat gehouden varkens besmet raken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer