Sector+staat+nog+steeds+onder+druk+door+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Sector staat nog steeds onder druk door Afrikaanse varkenspest

De varkenssector blijft onder druk staan door de Afrikaanse varkenspest. En al helemaal nu de ziekte verder om zich heen slaat. Daarbij daalt de vraag naar varkensvlees vanuit China, meldt Rabobank in de varkenspestupdate van maart.

Volgens de bank blijft de besmettelijke dierziekte een enorme invloed hebben op het aantal varkens in China. Hierdoor is het lastig om een beeld te krijgen van vraag en aanbod in dat land. Dit geeft ook veel onzekerheid over de prijsvorming. In 2020 leidde de vraag naar varkensvlees en andere vleessoorten vanuit China tot een vraaggestuurde markt in de wereld van de dierlijke eiwitten.

De Rabobank signaleert dat de Chinese import van varkensvlees in 2021 daalt. Andere landen proberen dit vlees toch richting het land van de rijzende zon af te zetten. Maar de prijs is daarbij bepalend.

• Lees ook de blog van onafhankelijk adviseur Jan Merks: 'China is een heel andere wereld'


Daarbij is blijft de Afrikaanse varkenspest zich verspreiden in Duitsland. Hoewel hier grote stappen worden gemaakt om de verspreiding te voorkomen, is het virus zeker nog niet in de kiem gesmoord. De situatie in Duitsland heeft ook effect op andere delen van Europa, omdat China de grenzen voor het Duitse varkensvlees heeft gesloten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer