Europese+roep+om+intensievere+AVP%2Dmonitoring+wilde+zwijnen
Nieuws
© iStock

Europese roep om intensievere AVP-monitoring wilde zwijnen

Lidstaten van de Europese Unie worden opgeroepen de monitoring van het Afrikaanse varkenspest-virus bij wilde zwijnen te intensiveren. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) vroeg nationale autoriteiten woensdag op om in twee fasen in beeld te brengen in welke mate het virus circuleert in de wilde zwijnenpopulaties van het land.

In de eerste fase, de 'screeningsfase', gaat het om de routinematige monitoring van de populatie wilde zwijnen. Daarna volgt een kortere fase van intensieve monitoring: de 'bevestigingsfase'. Volgens de EFSA hebben overeenkomstige modellen aangetoond dat de kans op succes voor de uitroeiing van Afrikaanse varkenspest (AVP) significant toeneemt naargelang het aantal verzamelde en geteste wilde zwijnen.

Tegelijkertijd vergroot een verlenging van de screeningsfase de kans dat nauwkeuriger wordt aangetoond of het AVP-virus nog of niet meer circuleert. Ondertussen schrijven EFSA-wetenschappers 'slechts beperkte kansen op succes' toe aan actieve jacht als een exit-strategie. EFSA houdt namelijk serieus rekening met de mogelijkheid dat wilde zwijnen besmet kunnen zijn, maar niet actief ziek.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer