Wilco+Eekhuis+streeft+naar+perfectie+in+voerstrategie
Bedrijf in Beeld
© Koos Groenewold

Wilco Eekhuis streeft naar perfectie in voerstrategie

Het optimaliseren van de voerstrategie in de opfok levert Wilco Eekhuis meer kwaliteit en rendement op. ‘Het verstrekken van drie fasen Vida-voeders zorgt voor 10 procent gelijkmatige groei extra, voerkosten die 1,50 euro per big lager zijn en biggen die gezond ogen.’

Wilco Eekhuis besloot voorjaar 2020 werk te maken van het verbeteren van de bigkwaliteit. ‘Bij afleveren zaten de biggen wat lang in het haar en zat de groei er onvoldoende op’, vertelt hij. ‘Terwijl het met de gezondheid goed zat. Het aantal dierdagdoseringen bij de biggen zit al jarenlang in het groene gebied. Ook de uitval na spenen, waar ik een ontzettende hekel aan heb, blijft op incidenten na onder de 2 procent. Maar ik wil dat mijn biggen beter presteren en dat tonen.’

Tekst gaat verder onder kader.

Bedrijfsgegevens
Wilco Eekhuis (46 jaar) houdt 300 zeugen en 900 vleesvarkens in Terwolde. Hij fokt zijn eigen TN70-zeugen via rotatiekruising. Per zeug per jaar speent hij iets meer dan 31 biggen. De biggen groeien 350 gram per dag. Maatschap Eekhuis-Hooijer heeft ook een akkerbouwtak en Wilco werkt 3 tot 4 dagen per week als taxateur en grondverwerver voor provincie Gelderland.

Het verbetertraject pakte hij op met Frank Haanschoten van ForFarmers. Ze kwamen tot de conclusie dat het in de kraamfase wel goed zat met de bijvoerstrategie. Vanaf dag 2 tot 3 na werpen strooit Eekhuis wat melkkorrels en corn cob mix (ccm) op de vloer. ‘Met de friszure geur van ccm en de smakelijke korreltjes wek ik al vroeg de interesse van de biggen voor het opnemen van vast voer’, verklaart de varkenshouder. Standaard plaatst hij een paar dagen later de witte voerkommen in de kraamhokken en vult die met melkkorrels. Een week voor spenen schakelt hij over op Vida Speen in kruimelvorm.

Voer wordt niet afgewogen

Hoeveel droogvoer de Tempo-biggen in de kraamfase precies opnemen, kan Eekhuis niet zeggen. ‘Ik weeg niets af en vul de voerkommen als die leeg zijn’, licht hij zijn werkwijze toe. ‘Als biggen bij spenen op vier weken naar schatting 7 tot 8 kilo per dier wegen, zit het volgens mij met de voeropname wel goed.’

Eekhuis schat het speengewicht op 7 tot 8 kilo per big.
Eekhuis schat het speengewicht op 7 tot 8 kilo per big. © Wilco eekhuis

In de opfokfase was op het voervlak wel winst te behalen. Eekhuis hecht aan eenvoud en werkgemak en trekt die filosofie door naar de voerstrategie in biggenstal. Bij elk hok met twaalf pas gespeende biggen schept de Gelderse varkenshouder de voerbak een keer vol met Vida Speen. Met ongeveer 30 kilo speenvoer kunnen ze 5 dagen vooruit. Daarna neemt de droogvoerinstallatie het over en werd één soort voerkorrels verstrekt tot aan het afleveren. ‘We voerden voorzichtig om de uitval te beperken’, benadrukt de varkenshouder. ‘We trapten als het ware op de rem van de Tempo-biggen waardoor ze gemiddeld 325 gram per dag groeiden en onvoldoende toonden.’

Het verschil in oude en nieuwe voerleiding is zichtbaar.
Het verschil in oude en nieuwe voerleiding is zichtbaar. © Koos Groenewold

Haanschoten overtuigde de varkenshouder ervan dat hij met het verstrekken van twee Vida-biggenvoeders meerdere vliegen in één klap kon slaan. Eekhuis: ‘Na het speenvoer overschakelen op Vida Big 1 en twee weken later naar Vida Big 2 zou de groei en bigkwaliteit verbeteren en de voerkosten per afgeleverde big laten dalen.’

Geld al na een jaar terugverdiend

Om dat aantrekkelijke rendement te behalen, hoefde hij alleen een extra voersoort te verstrekken. ‘Omdat ik niet op meer werk zit te wachten, kies ik voor automatisering’, verklaart hij. ‘Achteraf blijkt dat ik de 15.000 euro die ik investeerde in een tweede voerlijn en een extra silo al na iets meer dan een jaar heb terugverdiend.’

In het ontwikkeltraject van de nieuwe Vida-voeders draaide Eekhuis mee als een van de zeventig testbedrijven voor ForFarmers. ‘Frank kwam elke twee weken de gespeende biggen beoordelen. Na het voeren in drie fasen zagen we de resultaten met sprongen vooruitgaan. De biggen groeien harder, koppels blijven uniform, de uitval is nog lager geworden en er zit glans op de kortharige biggen’, zegt hij. ‘Bovendien zijn de voerkosten met zo’n 1,50 euro per big gedaald. Het perfectioneren van de voerstrategie op mijn bedrijf is de investering dubbel en dwars waard.’

Half procent minder uitval
Elke big die in de opfokfase uitvalt, vindt Wilco Eekhuis er een te veel. Hij koos voor voorzichtig voeren, waardoor de biggen onder hun prestatieniveau bleven. Met de vernieuwde Vida-biggenvoeders kan hij de dieren optimaal laten presteren met extra veiligheid. Na een dipje begin 2020 door een E. coli-uitbraak, is de uitval na spenen afgelopen trimester zelfs 0,5 procent lager dan in 2019.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer