Meer+biggen+uniform+spenen+met+ALFF
Achtergrond
© Jeroen Appels

Meer biggen uniform spenen met ALFF

Met de inzet van de ALFF kan een zeugenhouder minimaal drie tomen biggen per twee zeugen spenen. De biggen blijven in dezelfde afdeling en zijn bij spenen door de extra melkvoorziening via de ALFF net zo uniform als de andere biggen in de afdeling.

Bij de meeste genetica is de ALFF al vanaf 48 uur na werpen inzetbaar, stelt Paul Steeghs, adviseur biggenvoeding bij leveranciers Schils. De standaard werkwijze bij de inzet van de Pigipro ALFF is dat de zeugenhouder een groep van 44 biggen maakt bij twee zeugen.

Steeghs adviseert om derde of vierde worpszeugen te gebruiken, omdat die de hoogste melkgift hebben. Naast de eigen biggen van de zeug, komt er dan een toom biggen van dezelfde werpdag bij. Bij de zeug die vrijkomt, kunnen dan de kleinste biggen van de andere tomen worden geplaatst, zodat die goed kunnen groeien.

Elk uur melk

Bij twee zeugen die een extra toom krijgen,gaat het tussenschot tussen de kraamhokken eruit. En op die plek komen de twee voerkommen van de ALFF te staan. De biggen hebben dan vier plekken waar ze kunnen drinken: bij de twee zeugen en uit de ALFF.

De ALFF doseert elk uur gedurende een paar seconden melk. Dat begint met twee tot drie seconden en loopt langzaam op naar tien seconden. De tijd wordt zo ingesteld dat alle biggen voldoende kans krijgen om extra melk te drinken en dat de melk steeds voldoende snel op is, zodat die niet kan bederven.

Betere uniformiteit

In de praktijk blijkt dat de biggen die bij de ALFF worden gespeend net zo zwaar en uniform zijn als de biggen die bij de zeugen worden gespeend. Daarbij komt er binnen de afdeling een pleegzeug beschikbaar voor de kleinste biggen. Die groeien beter door, waardoor de uniformiteit bij spenen verder verbetert. Door de inzet van de ALFF blijven alle biggen in dezelfde afdeling, dat verkleint de risico's op het verspreiden van ziekten.

De kosten van de ALFF zijn daarbij lager dan de inzet van pleegzeugen. De totale kosten, dat wil zeggen afschrijving (in drie jaar), rente en melk, zijn gemiddeld 5,70 euro per big tegenover 9 euro per big bij inzet van pleegzeugen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  70 %
Meer weer