Varkensboeren+zijn+dupe+van+lokaal+geurbeleid
Nieuws
© Twan Wiermans

Varkensboeren zijn dupe van lokaal geurbeleid

Het geurbeleid is in 2021 een van de speerpunten van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Varkenshouders worden volgens voorzitter Linda Janssen steeds vaker geconfronteerd met 'lokale willekeur'.

Het Rijk hanteert normen ten aanzien van het geurbeleid, maar gemeenten kunnen daarvan afwijken. Zij kunnen die normen binnen marges versoepelen of verzwaren. Dat eerste gebeurt bijna nooit, dat tweede steeds vaker, geeft Janssen aan. Voor de bestaande vergunning heeft een verzwaring van de bandbreedtes geen gevolgen. Dat komt pas om de hoek kijken wanneer er sprake is van bedrijfsontwikkeling.

Anders wordt dat in het kader van de Crisis- en herstelwet voor de provincies Gelderland, Brabant en Limburg. Die ligt nu bij de Raad van State. Wordt die in de loop van dit jaar van kracht, dan kan een gemeente in een van die provincies bij overlast een individueel bedrijf extra maatregelen opleggen.

Bezwaar tegen Crisis- en herstelwet

De POV maakte samen met LTO bezwaar tegen deze wet, die per 1 januari 2022 overgaat in de Omgevingswet. Geur is nog steeds lastig te meten, geeft Janssen aan. Daarbij speelt de vraag hoe groot de overlast is en wie de mate van overlast bepaalt. 'Geur is subjectief. Een resultante van verschillende processen en factoren, waaronder psychosociale en persoonlijke gevoeligheid.'

De Crisis- en herstelwet biedt ruimte waar ngo's, die intensieve veehouderijen liever kwijt dan rijk zijn, graag op aanslaan. Janssen spreekt van lokale willekeur. 'Je komt in emotionele discussies terecht waarin je niet moet willen zitten.' De wettelijke ruimte kan ondernemers op kosten jagen die niet worden terugverdiend.

Lokaal draagvlak nog belangrijker

Om voor het bedrijf voldoende ontwikkelruimte te houden, wordt lokaal draagvlak daarom nog belangrijker, geeft Janssen aan. Op lokaal niveau worden de LTO-afdelingen, waarmee POV samenwerkt, hierin ondersteunt. Zo zijn ze goed voorbereid wanneer de regelgeving wordt aangescherpt. 'Wij vinden rechtszekerheid voor ondernemers belangrijk', reageert Herman Litjens van LTO Nederland.

De POV staat op het standpunt dat wat vergund is, vergund moet blijven. Maar daarnaast noemt Janssen het ook van belang om in situaties waar objectief is vastgesteld dat er sprake is van geurhinder, samen te zoeken naar een oplossing. 'Een van de pijlers onder ons programma Vitalisering Varkenshouderij is tenslotte goede zorg voor de leefomgeving.'

Betere meetmethoden voor geur

Wageningen University & Research doet onderzoek naar betere meetmethoden voor geur. Voor de POV is het belangrijk dat die er ook komen. De organisatie vindt verder dat de normen van gecombineerde luchtwassers te laag zijn bijgesteld. Daarover loopt onderzoek. Janssen: 'Maar zolang we niet goed kunnen meten, kunnen we het ook niet bewijzen of verbeteren.'

Stip op de horizon is beleid op basis van doelvoorschriften, zodat een varkenshouder ook daadwerkelijk kan sturen, laat Janssen weten.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer