Eenmaal+vergunde+geurnorm+blijft+gelden
Nieuws
© Jos Thelosen

Eenmaal vergunde geurnorm blijft gelden

Een eenmaal verleende vergunning voor een bepaalde geuruitstoot van een varkens- of ander veehouderijbedrijf blijft gelden, ook al is de geurnorm in die bestaande vergunning hoger dan wettelijk toegestaan. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald in een zaak die was aangespannen tegen een varkensbedrijf.

In een eerdere uitspraak in deze zaak had de rechtbank Gelderland nog anders besloten. Toen stelde de rechtbank dat het varkensbedrijf de geuruitstoot terug zou moeten brengen naar de wettelijke geurnorm. Die wettelijke geurnorm is 14 odeurunits voor intensieve veehouderijbedrijven.

Het varkensbedrijf zou ook schadevergoedingen moeten betalen aan omwonenden omdat de geuruitstoot te hoog was. In het hoger beroep in deze zaak is nu de uitspraak van de rechtbank grotendeels teruggedraaid.

Uitspraak van groot belang

Het gerechtshof in Arnhem bepaalt in zijn vonnis nu dat een eenmaal verleende vergunning voor de geuruitstoot geldig blijft, ook al is de uitstoot in die vergunning hoger dan het wettelijk maximum. 'Voor varkens- en pluimveebedrijven met een bestaande vergunning met een hogere geurnorm is deze uitspraak van groot belang', stelt advocaat Paul Bodden van Hekkelman advocaten en notarissen.

'Het betekent dat ze geen aanvullende maatregelen hoeven te nemen om de geuruitstoot onder het wettelijk maximum terug te brengen. Ook hoeven ze geen schadevergoedingen te betalen omdat de geuruitstoot boven het wettelijk maximum ligt. Wel moet de geuruitstoot van het bedrijf voldoen aan de gestelde norm in de vergunning. Anders kan dat wel leiden tot schadevergoedingen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer