Nog+veel+werk+aan+de+winkel+bronaanpak
Nieuws
© Peter van Houweling

Nog veel werk aan de winkel bronaanpak

In de provincie Noord-Brabant is al gestart met het zoeken naar systemen die de emissies bij de bron aanpakken. De provincie heeft daartoe een eigen systeem van subsidies en leningen voor systemen met open of gesloten innovatie. Voordat varkenshouders die systemen ook kunnen gaan toepassen, is er nog wel een flink ontwikkeltraject te gaan.

Op de lijst van provincie Noord-Brabant prijken flink wat stalsystemen. De meeste komen echter nog niet verder dan de conceptfase. Er zijn vijftien stalsystemen voor varkens als concept aangemeld of in ontwikkeling. Of die systemen ook gaan voldoen aan de eis van 85 procent ammoniakreductie, is dus nog de grote vraag.

Enkele systemen in onderzoek

Enkele systeem van de vijftien systemen in de conceptfase zijn (op kleine schaal) gebouwd. Dat zijn bijvoorbeeld de stal van het Familievarken, het Mino-systeem met gescheiden afvoer van urine en mest en de gekoelde mestpan. De gekoelde mestpan is als enige systeem al erkend voor bronaanpak in het kraamhok met 85 procent ammoniakreductie.

Voor een officiële erkenning op de RAV-lijst is altijd vergelijkend onderzoek nodig door een control/caseaanpak op hetzelfde bedrijf. Daar wordt dan een erkend systeem vergeleken met het conceptsysteem. Of er moeten vier proefstallen van worden gebouwd.

Naast de vijftien stalsystemen staan er acht aanvullende ideeën op de lijst. Hiermee is een deel van de ammoniakuitstoot te verlagen wat gecombineerd zou moeten worden met een ander systeem.

Voorlopige emissiefactor

In de categorie stalsystemen met een voorlopige emissiefactor staat het systeem van de Stal van de Toekomst van de Keten Duurzaam Varkensvlees. Die heeft een voorlopige emissiefactor van 0,21 voor de gespeende biggen, 1,50 voor de guste en dragende zeugen en 0,77 voor de vleesvarkens. Daarmee haalt het systeem de 85 procent reductie nog niet. Aanvullende aanpassingen zijn hiertoe nog nodig voordat het door andere varkenshouders toegepast kan worden.

De volledige lijst met systemen voor bronaanpak.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer