Varkensslachterijen+zien+productie+licht+groeien
Nieuws
© Jos Thelosen

Varkensslachterijen zien productie licht groeien

Varkensvleesverwerkers in Nederland hebben hun productie tot en met week 45 ten opzichte van 2019 met 0,5 procent zien toenemen. Er zijn weliswaar 150.000 vleesvarkens minder geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de 13,35 miljoen varkens zijn gemiddeld wel 1,6 kilo zwaarder.

Tot en met de eerste week van november is het aantal door Nederlandse varkensslachterijen verwerkte vleesvarkens met 1,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dat zijn bijna 150.000 vleesvarkens minder.

Het gemiddelde slachtgewicht over 2020 ligt op dit moment hoger dan in 2019. De dit jaar tot nu toe 13,35 miljoen geslachte vleesvarkens wogen gemiddeld 99,6 kilo. Vorig jaar was dat 98,0 kilo geslacht gewicht per gemiddeld vleesvarken. Deze stijging van het gemiddelde slachtgewicht van 1,6 procent zorgt ervoor dat Nederlandse slachterijen dus toch 0,5 procent meer varkensvlees hebben geproduceerd.

Opvoeren slachtcapaciteit

Volgens de Producen Organisatie Varkenshouders (POV) blijft het aanbod van vleesvarkens in Nederland hoog. Door coronamaatregelen kunnen ook Nederlandse slachterijen nog steeds niet op volle capaciteit varkens slachten. Om de slachtcapaciteit de komende maanden te optimaliseren hoopt de POV dat de keuringdierenartsen van de NVWA en keurmeesters van KDS flexibeler ingezet kunnen worden. Dan zijn eventuele welzijnsproblemen in varkensstallen voor te blijven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer