%E2%80%98Alles+van+het+varken+behalve+de+knor%E2%80%99
Nieuws
© Varkens Vandaag

‘Alles van het varken behalve de knor’

De eerste varkenswinkel in Nederland opent op 1 oktober in Veghel haar deuren. In het ‘alles van het varken-winkeltje’ Oijnk! is van alles te vinden en te weten te komen over én van varkens. Varkenshouders en eigenaar van Oijnk!, Miriam en Marcel Berkvens, gaan met veel plezier in gesprek met jong en oud over de varkenssector.

Nog drie dagen tot de opening van de varkenswinkel. Miriam is druk bezig met de puntjes op de i te zetten. ‘Ramen lappen, de kast inrichten. Wat moet er eigenlijk niet nog gebeuren’, vertelt ze lachend. ‘Maar wij vinden het kei leuk en spannend.’
Miriam en Marcel hebben een varkensbedrijf met 850 zeugen, maar willen naast het houden van varkens mensen informeren over de varkenssector. Daarom zijn zij het ‘alles van het varken-winkeltje’ Oijnk! gestart.
De winkel heeft een breed assortiment producten gemaakt van varkens. Lucifers, bezems, kwasten, verzorgingsproducten, maar ook snoep en vlees. ‘De producten heb ik gezocht aan de hand van het boek Pig 05049 van Christien Meindertsma. Er zijn zeker 500 verrassende producten gemaakt van varkens.’ De oudere producten in een nieuw jasje steken, vindt Miriam het leukste. ‘We verkopen balkenbrij, zilt en bloedworst, maar ook rilette. Dit laatste kennen de meeste mensen niet, terwijl het een heel lekker smeersel is voor op een stukje stokbrood bij de borrel.’

Transparant

In de winkel is varkensvlees van ambachtelijke slager Gijs Vogels te koop. Maar ook worsten en hamburgers met kidneybonen of oesterzwammen van EigeZwijns, waar Miriam en Marcel aan meedoen, zijn in de diepvries te vinden. ‘Als mensen vlees bij ons kopen weten ze waar het vandaan komt én dat is wat de consument graag wilt. Wij verwachten niet dat consumenten speciaal voor het vlees naar onze winkel komen. Een paar deuren verder zit een slager en zij zullen daar voor het gemak sneller naar toe gaan, omdat er ook ander en vers vlees wordt verkocht. Mensen die gruwelijk nieuwsgierig zijn en verrast zijn om wat ze zien, dat zijn onze klanten.'

Educatief

De themawinkel heeft een duidelijk doel: iedereen informeren over de varkenssector en meer bekendheid geven aan de veelzijdigheid van het varken. Dit gaan ze doen door in gesprek te gaan met bezoekers in de winkel, maar ook door het geven van workshops. De winkel heeft een blokkenwand met stickers. In eerste instantie zou dit een puzzel worden, maar dat lukte niet helemaal. ‘Ik ben nu van plan om er stickers met varkensrassen op te plakken. Van de spullen die in de winkel liggen wil ik op de blokkenwand laten zien welk deel van het varken gebruikt, zoals van de vacht of van de botten van het varken. Ook wil ik zichtbaar maken wat een varken eet. Ik wil laten zien dat bijvoorbeeld mentosrollen of een marsreep met een fabrieksfout verwerkt worden in het varkensvoer. Door het Gierbier dat we in de winkel hebben staan is de kringloop duidelijk.’

In januari start Berkvens met het geven van workshops. Deze lopen uiteen van het maken van snoep met varkensgelatine tot het maken van kaarsen van varkensproducten.

Maatschappelijk betrokken

Het idee om met mensen het gesprek over varkens aan te gaan kwam in 2015 tijdens de Dutch Design Week. ‘In de winkels zie je voornamelijk varkenslapjes en schnitzels liggen, waardoor de consument niet bewust is van wat er allemaal van het varken gebruikt wordt. In paté kan je alles verwerken, dus hebben wij toen het PatéCafé opgezet. Maar het was lastig om paté te maken die lang lekker blijft zonder het toevoegen van conserveringsmiddelen. Het was tijd voor iets nieuws. Daarom hebben wij vorig jaar meegedaan aan ‘Win je winkel!’ in Helmond. Helaas hebben wij niet gewonnen, maar het plan voor de winkel lag klaar. Deze kans krijg je maar een keer, dus hebben wij verdere stappen genomen.’

Toch officieel tintje

Op 1 oktober om 13.00 uur opent het ‘alles van het varken-winkeltje’ Oijnk! de deur. Daarna is iedereen is welkom in het pand aan de Kalverstraat 13a in Veghel. Een speciale gast op die feestelijke middag zal het winkelbezoek van gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Elies Lemkes–Straver worden. De gedeputeerde met de portefeuille Landbouw, Voedsel en Natuur zal rond de klok van 16.15 uur rondneuzen in de bijzondere varkenswinkel.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer