Gas+geven+op+aanboren+nieuwe+afzetkanalen
Nieuws
© Varkens Archief

Gas geven op aanboren nieuwe afzetkanalen

De wereldwijde vraag naar varkensvlees herstelt zich in de meeste regio’s na de verstoring door het coronavirus. Maar nieuwe uitdaging staan te wachten. De uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland en de verwachte verminderde exportmogelijkheden naar China nopen volgens Rabobank om nieuwe afzetkanalen te gaan zoeken.

De komende maanden wordt een voortdurende druk op de waarde van het varkensvlees en -prijzen verwacht, meldt RaboResearch in de visie op ontwikkelingen in de varkensmarkt in kwartaal vier van 2020. Een grotere export naar andere bestemmingen, een grotere afzet in het binnenland en het voorkomen van toename van het aanbod zijn noodzakelijk om lagere product- en varkensprijzen te voorkomen.

Grotendeels zelfvoorzienend worden is het voornemen van de Chinese regering. Rabobank verwacht dat China in 2024 een zelfvoorzieningsgraad heeft van 95 procent. Hoewel het herstel van de Chinese varkensstapel een meerjarig proces is, zal de Chinese overheid de import van varkensvlees snel terugdringen.

In 2021 zal China bijna tien procent meer varkensvlees produceren dan dit jaar. De Chinese import zal volgend jaar twintig tot dertig procent afnemen. Deze verminderde import zal veel exporterende landen laten heroriënteren op de secundaire handel. Deze dalende importvraag vanuit China, zorgt voor grote volumes op de binnenlandse markten in varkensvlees exporterende landen. De ontwikkeling van nieuwe exportmarkten en de uitbreiding van binnenlandse mogelijkheden is cruciaal om een overschot aan varkensvlees te voorkomen.

Prijsstijging in de VS

De varkensvleesprijzen in de Verenigde Staten zijn aflopen periode flink gestegen. De sterkere exportaanvraag en krappe voorraden zorgden voor een stijging van 22 procent in september. Rabobank verwacht dat de waarde van het Amerikaanse varkensvlees tot het einde van het jaar boven het niveau van het voorgaande jaar zal blijven. Na een dramatische zomer waarin de export naar Mexico, Zuid-Korea en China ver teruggelopen was, lijkt het nu gestabiliseerd te zijn. De vraag vanuit China is toegenomen, vanwege het verbod op de export vanuit Duitsland door de uitbraken van Afrikaanse Varkenspest.

Europese productie daalt

De varkensvleesproductie in Europa en het Verenigd Koninkrijk ligt in 2020 op schema. In juni was er een geringe daling van 0,9 procent van het totale volume aan varkensvlees. In de eerste helft van 2020 is de productie in Spanje met 6 procent gestegen en in Denemarken met 4 procent. In Italië daalde in de eerste zes maanden van dit jaar de productie met maar liefst 18 procent. In Polen kwam zo'n 6 procent minder varkensvlees op de markt. Voor 2021 verwacht Rabobank een gelijke of lichte afname van de varkensvleesproductie in de EU-27.

De export naar landen buiten Europa lag afgelopen half jaar zestien procent hoger. China importeerde 65 procent van het totale geëxporteerde volume aan varkensvlees..

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer