Varken+belangrijkste+dierlijke+eiwitbron
Nieuws
© Varkens Archief

Varken belangrijkste dierlijke eiwitbron

Nederlanders hebben in 2019 gemiddeld een ons varkensvlees meer geconsumeerd dan in het jaar daarvoor. Met 36,7 kilo karkasgewicht aan varkensvlees per hoofd van de bevolking is dat veruit het meest gegeten stukje vlees. Bijna de helft (47,1 procent) van de nationale vleesconsumptie is afkomstig van varkens.

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren op basis van karkasgewicht per hoofd van de bevolking in Nederland komt in 2019 uit op 77,8 kilo. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2019’, van Wageningen Economic Research (WER). Volgens de WER-onderzoekers zijn toeristen verantwoordelijk voor ongeveer 0,9 kilo van de vleesconsumptie.

Het jaarverbruik is 6 ons boven het vleesverbruik per Nederlander in 2018. Varkensvlees is met 0,1 kilo voor een deel verantwoordelijk voor de stijgende cijfers, maar de grootste groei zit in de consumptie van pluimveevlees. In 2019 werd per gemiddelde Nederlander 22,9 kilo pluimveevlees (inclusief karkas) gegeten.

Oplopende trend

Net als tussen 2017 en 2018 is tussen 2018 en 2019 constateren de onderzoekers een oplopende trend. Sinds de piek in de vleesconsumptie in 2009 (79,1 kilo per hoofd van de bevolking) daalde de vleesconsumptie en bleef tot 2017 stabiel. De 2018-cijfers lieten weer een iets stijgend vleesverbruik in Nederland zien en cijfers voor 2019 herhalen dit resultaat.

De vleesconsumptiecijfers gaan over het verbruik op basis van karkasgewicht, dat is vlees inclusief been, vet en zwoerd. Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft feitelijk geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren. Omgerekend betekent het dat een Nederlander 39 kilo vlees per jaar eet, waarvan 18,5 kilo afkomstig is van het varken. 11,5 kilo is kippenvlees en 8 kilo rundvlees.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer