Noteringen+dalen+5+tot+10+cent+per+kilo
Nieuws
© Varkens Archief

Noteringen dalen 5 tot 10 cent per kilo

De notering voor vleesvarkens bij varkensslachterij Vion daalde maandag 9 november al met 8 cent naar 1,39 euro, inclusief btw. Vion reageerde daarmee op de ingrijpend verslechterde situatie op diverse vleesafzetmarkten. Compaxo noteert deze week een min van 10 cent en Van rooi een min van 5 cent.

Vrijdag 6 november bleef de DCA-beursprijs voor vleesvarkens, tegen de verwachting in, met moeite gelijk op 1,34 euro per kilo, exclusief btw. Vion gaf begin deze week al aan niet te ontkomen aan de prijsdaling van bijna 5,5 procent. Het aanbod van vleesvarkens in heel Europa is zeer ruim en overal stijgen de slachtgewichten. In Nederland liggen die ongeveer 1,5 kilo boven het gemiddelde van vorig jaar rond deze tijd.

Compaxo noteert voor geleverde slachtvarkens in week 46 een prijs van 1,16 euro per kilo geslacht gewicht, exclusief btw. Dat is maar liefst 10 cent onder het prijsniveau van vorige week.

Varkensvleesverwerker Van Rooi Meat laat de notering deze week het minst dalen. De varkensslachterij betaat 5 cent per kilo minder dan vorige week. De notering staat nu op 1,22 euro per kilo geslacht gewicht, exclusief btw.

Overvolle Europese markt

Door corona-uitbraken is Denemarken de exportlicentie naar China kwijtgeraakt, wat leidt tot een hoger aanbod aan varkensvlees op de Europese markt. Daar was al sprake van een hoog aanbod doordat België en Duitsland op deze afzetmarkt zijn aangewezen, in verband met de Afrikaanse varkenspest.

Het grote aanbod zorgt voor beduidend lagere opbrengstprijzen. OnlinePigtrade houdt deze week rekening met prijsdalingen op de EU-markt van 2 tot 3 cent voor schouders en buiken, min 3 tot 4 cent voor middels en min 4 tot 5 cent voor ribben en nekstukken. Spek en (kop)haas blijven onveranderd, verwacht OnlinePigtrade. Het enige wat waarschijnlijk plust, zijn wangen en levers.

Verder dalen door toenemende concurrentie de Chinese inkoopprijzen. Dat komt onder andere door de grotere toestroom van varkensvlees uit Amerika.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer