Leveren+afwijkende+varkens+risico+voor+transporteurs
Nieuws
© Varkens.nl

Leveren afwijkende varkens risico voor transporteurs

Vion deed in april een waarschuwing uit aan het adres van de vleesvarkensleveranciers. Maar de afgelopen periode ziet de vleesverwerker toch weer een toename in het aantal afwijkende vleesvarkens bij de aanvoer. Dit vergroot het risico op een haperende aanvoer naar varkensslachterijen.

Varkens met afwijkingen als staartbijters, achterblijvers, zakbreuken en ontstekingen kunnen niet bij varkensslachterijen worden geleverd. De slachterijen en transporteurs worden bij de levende keuring geconfronteerd met handhaving door keuringsdierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bij meerdere overtredingen kan de vervoerslicentie van de varkenstransporteur zelfs worden ingetrokken, meldt Vion.

RL-varkens

Bovendien gaat de rekening van het toch leveren van dergelijke varkens naar de vleesvarkenshouder. De afgekeurde varkens komen voor rekening van de leverancier (RL-varkens) en kosten sinds 6 april 70 euro per dier.

Daarom raadt Vion de vleesvarkenshouders aan om nog beter te letten op de varkens die aan de slachterij worden geleverd. Bij twijfel is het beter om ze niet te leveren en de dieren te laten euthanaseren of, indien dat nog mogelijk is, ze aan te bieden voor zorgslachting.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer