Vion+Boxtel+investeert+fors+in+geuraanpak
Nieuws
© Vion

Vion Boxtel investeert fors in geuraanpak

Onderzoeksbureau Witteveen+Bos heeft onafhankelijk onderzoek gedaan naar de geur in de omgeving van varkensslachterij Vion in Boxtel. Alle geurbronnen zijn geïnventariseerd en Vion heeft al diverse maatregelen getroffen om die aan te pakken. De grootste investering in geurreductie wordt de nieuwe en hogere schoorsteen om aanvullende geurbronnen op aan te kunnen sluiten.

Het doel van het onderzoek was om de geursituatie in beeld te brengen en na te gaan of en hoe er verbeteringen mogelijk zijn. André van Boheemen, onderzoeker bij Witteveen+Bos: 'Dit geuronderzoek is uitvoeriger gedaan dan gebruikelijk. Naast metingen bij de geurbron zijn er veldwaarnemingen uitgevoerd door snuffelploegen, klachten geanalyseerd en omwonenden bij het onderzoek betrokken. Alle beschikbare technieken zijn toegepast.'

Op 26 oktober zijn de onderzoeksbevindingen met de klankbordgroep van omwonenden besproken op het gemeentehuis in Boxtel. Dat gebeurde in bijzijn van afgevaardigden van de omgevingsdienst, van gemeente Boxtel en van Vion. Het definitieve onderzoeksrapport wordt voor 1 december gepubliceerd.

1,5 miljoen euro

In overleg met gemeente Boxtel heeft Vion een vergunningentraject opgestart om de huidige schoorsteen van de luchtwasser extra te verhogen. Daardoor zal de omgeving minder geurhinder ervaren. Deze investering wordt geschat op een bedrag van 750.000 euro.

In het afgelopen jaar heeft Vion al 350.000 euro geïnvesteerd in verbeteringen tegen geuroverlast naar aanleiding van het lopende onderzoek van Witteveen+Bos. De geuraanpak gaat de varkensslachterij in totaal ruim 1,5 miljoen euro aan investeringen kosten.

John de Jonge, Chief Operating Officer van de varkensvleestak bij Vion: 'Dankzij de informatie van het onderzoek hebben we gerichte maatregelen kunnen doorvoeren conform de afspraak met gemeente Boxtel en de klankbordgroep.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer