Belgi%C3%AB+gereed+voor+AVP%2Dvrij+status
Nieuws
© iStock

België gereed voor AVP-vrij status

De aanvraag van de Belgische regering om het land vrij van Afrikaanse varkenspest te verklaren, ligt bij de Werelddiergezondheidorganisatie OIE. Ruim twee jaar na de vondst van het eerste wilde zwijn dat was gestorven aan dat pestvirus, is de vrijstatus nabij.

In september 2018 schrok de België op toen in de provincie Luxemburg wilde zwijnen met Afrikaanse varkenpest (AVP) werden aangetroffen. Voor het laatst werd in augustus vorig jaar in de afgebakende kernzone een AVP-positief zwijn bejaagd en geschoten. In maart 2020 werd een kadaver van een zwijn gevonden dat in verre staat van ontbinding was. Het zou al zeker zes maanden geleden bezweken zijn aan AVP. Daarom is de Belgische overheid ervan overtuigd dat het virus al een jaar niet meer circuleert in de populatie wilde zwijnen op haar grondgebied.
Op basis van al die bevindingen is de de AVP-vrij status voor België aangevraagd bij de OIE.

Rendement onder druk

Ondanks dat de varkenshouderij in België vrij is gebleven van AVP-besmettingen, heeft de vondst van het AVP-virus bij de wilde zwijnen het rendement in de sector extra onder druk gezet. Met name omdat het Belgische varkensvlees sindsdien alleen op de Europese markt kon worden afgezet. Lucratieve markten zoals de Aziatische zijn nog steeds niet toegankelijk waardoor de verwaarding van varkens minder goed is en de varkenshouders minder voor hun dieren beuren.

Sinds AVP ook bij wilde zwijnen in Duitsland is opgedoken, krijgt België nog een extra dreun te verwerken. Op de interne Europese markt moet het land nu opboksen tegen grote hoeveelheden 'goedkoop' Duits varkensvlees. De Belgische Boerenbond hoopt dat België de AVP-vrij status snel weer terugkrijgt zodat de sector weer wat lucht krijgt en toekomstperspectief.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer