Elk+geschoten+zwijn+testen+op+pest
Nieuws
© iStock

Elk geschoten zwijn testen op pest

De Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) maakt zich grote zorgen om Afrikaanse varkenspest (AVP). Ze stuurden vrijdag een brandbrief naar LNV-minister Carola Schouten om elk geschoten wild zwijn in Nederland te testen op het AVP-virus.

Een maand na het uitbreken van AVP onder wilde zwijnen in Oost-Duitsland worden de geschoten wilde zwijnen op de Veluwe nog steeds niet structureel gecontroleerd op Afrikaanse varkenspest. Bovendien is dat in elke provincie anders geregeld.

Het is volgens de NOJG van het grootste belang dat het 100 procent testen van die dieren zo snel mogelijk gebeurt. Dat de overheid centraal de regie voert. Als die veewetziekte ongemerkt in Nederlandse veestapel terecht zou komen via besmette wilde zwijnen, dan zijn de gevolgen voor de agrarische sector gigantisch.

Meehelpen

De NOJG heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om per direct alle geschoten wilde zwijnen in Nederland te laten onderzoeken. De organisatie biedt de minister aan dat hun leden, waaronder veel boeren die zich grote zorgen maken, zullen helpen bij het nemen van de noodzakelijke monsters.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer