Varkens+in+Duitse+kernzone+mogen+naar+de+slacht
Nieuws
© Varkens Archief

Varkens in Duitse kernzone mogen naar de slacht

Varkensbedrijven die in de kernzone liggen en te maken hebben met een transportverbod kunnen onder voorwaarden hun dieren laten slachten. De Duitse overheid (BMEL) geeft vandaag aan dat de officiële procedure na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen met succes is doorlopen bij de Europese Commissie. Ook gaat het BMEL de deelstaat Brandenburg ondersteunen bij het bouwen van een permanent hek aan de grens met Polen.

Varkenshouders in het beperkingsgebied zijn opgelucht met deze versoepeling. Er zijn meer dan 300 varkensbedrijven met in totaal ongeveer 85.000 dieren gelegen in de door Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen getroffen Brandenburg-regio. Om reden van dierenwelzijn is het noodzakelijk dat varkens geslacht kunnen worden. Dat wordt vanaf nu toegestaan om het toenemende probleem van ruimtegebrek in de stallen op te heffen.

Op initiatief van de federale minister van Voedsel en Landbouw, Julia Klöckner, werd bereikt dat er nu slachtmogelijkheden zijn. Formele problemen zijn nu uit de weg geruimd. 'Het weer kunnen vervoeren van dieren naar slachterijen dient niet alleen het dierenwelzijn, ook ontlast het diereigenaren in de getroffen gebieden', aldus Klöckner.

Steun bij bouwen hekwerk

De Duitse overheid helpt Brandenburg ook bij het realiseren van het permanente hek aan de grens met Polen. Klöckner heeft daarvoor cofinanciering gekregen van de Europese Unie. Het doel van Duitsland is om een ??tweede hek vlak over de grens op Pools grondgebied te bouwen om een ??zogenaamde witte zone te creëren. De ruimte ertussen dient vrij gehouden te worden van wilde zwijnen om verspreiding van AVP te voorkomen.

De teller van met AVP-besmette wilde zwijnen in Duitsland is opgelopen naar 70.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer