Duitsland+vestigt+hoop+op+regionalisering
Nieuws
© Varkens Archief

Duitsland vestigt hoop op regionalisering

De impact van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland wordt hopelijk minder dan in eerste instantie verwacht, meldt de Rabobank in een eerste verkenning. Na de vondst van het eerste met AVP besmette wilde zwijn is de export vanuit Duitsland meteen belemmerd en heerst er onzekerheid. Regionalisering is belangrijk om de internationale varkensvleeshandel in balans te houden.

De vondst van het AVP-virus bij wilde zwijnen zal een beperkte invloed hebben op de handel van varkensvlees en varkens in de Europese Unie, stelt de Rabobank. De productie van varkensvlees zal naar verwachting niet gelijk onder druk staan. De indirecte impact zal zich vertalen in mogelijk lagere prijzen.

Het aanbod van varkensvlees uit Duitsland op de Europese markt zal groter zijn, doordat de export naar de landen China, Zuid-Korea, Japan, Brazilië en Argentinië is stopgezet.

Twee scenario's

De gevolgen voor de internationale varkensvleeshandel schetst de Rabobank in twee scenario's. In het eerste scenario zijn de gevolgen voor de internationale varkensvleesbalans klein, doordat regionalisering wordt geduld. Wel zal de markt tot eind 2020 verstoord zijn.

In het tweede scenario is de setting negatiever met grote wereldwijde gevolgen. Dit scenario verwacht dat er een handelsstop van meerdere maanden tot een jaar na de laatste 43 AVP-uitbraken zal zijn. Het langer dan een jaar stopzetten van import vanuit Duitsland zou de varkensvleesbalans flink verstoren.

Bioveiligheid

Het eerste scenario is volgens Rabobank het meest aannemelijk. Varkenshouders en lokale autoriteiten zijn voorbereid op een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Ook is de bioveiligheid op Duitse bedrijven hoog, waardoor de kans op besmetting met het AVP-virus klein is. Handelspartners zullen dit inzien.

Als voorbeeld geeft de Rabobank de eerdere uitbraken in België en Polen. Hier had Afrikaanse varkenspest geen grote gevolgen voor het verhandelen van varkensvlees. Wordt regionalisering niet geaccepteerd door handelspartners, dan nemen de prijzen van varkensvlees in handelsbestemmingen toe.

Belangrijke speler

Het tweede scenario is onwaarschijnlijk, maar niet uitgesloten. Duitsland is met een varkensvleesproductie van 23 procent een belangrijke speler in de Europese Unie (EU). Het merendeel van het vlees, 65 procent, wordt geëxporteerd naar het buitenland. Hiermee is het land de op twee na grootste exporteur in de wereld. In de periode van 2015 tot en met 2019 exporteerde het land gemiddeld 2,03 miljoen ton per jaar naar landen binnen de EU en 910.000 ton naar landen buiten de EU.

De grote hoeveelheid varkensvlees die Duitsland naar derde landen exporteert, kan door geen één land in een korte periode worden vervangen. Door de handel binnen de Europese Unie te verschuiven, kan deze verstoring worden opgevangen. Dit heeft invloed op overige markten in de EU.

Om tafel met China

China is een belangrijk exportland voor Duitsland. 27 procent van de totale export van varkensvlees gaat hierheen. In de eerste helft van 2020 exporteerde Duitsland rond de 400.000 ton varkensvlees naar dit Aziatische land. Hiervan bestaat 35 procent uit bijproducten en vetten. Voor dit aantal producten is er geen andere afzetmarkt te vinden.

De Duitse Federal Ministry of Food Agriculture (BMEL) probeert daarom met man en macht het importverbod te schrappen door te wijzen op strikte regionalisering. Als de regionalisering mondiaal wordt geaccepteerd, zou alleen het varkensvlees uit de deelstaat Brandenburg onder het importverbod vallen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer