Gezonde+sector+maar+wel+onrust
Nieuws
© HBIVV

Gezonde sector maar wel onrust

Het zijn roerige tijden voor de landbouw en dus ook voor de varkenshouderij. Het zijn met name het stikstofdossier en de coronaperikelen die op verschillende fronten verstorend werken. Dat bleek uit diverse interviews tijdens het eerste online Varkenslandjournaal.

POV-voorzitter Linda Janssen wond er voor de camera geen doekjes om. 'Het vertrouwen in de overheid is het afgelopen half jaar flink gedaald. Ondanks een keurig actieprogramma en heldere stippen op de horizon in 2030, wordt de varkenshouderij meegezogen in de stikstofdiscussie. De kans om het actieplan vitalisering op te pakken hebben we niet gekregen.'

De drie prioriteiten voor Janssen zijn 1) het stikstofdossier, 2) het buiten de deur houden van Afrikaanse varkenspest en 3) de vitalisering. Varkenshouders zijn ondernemend en veerkrachtig en ze weten zich volgens haar steeds weer aan te passen aan veranderende omstandigheden en aangescherpte eisen. 'Het aanpassingsvermogen is groot, maar het zorgt wel voor een stijgende kostprijs', zegt de POV-voorzitter. 'Desondanks is de varkenshouderij een gezonde sector waar ik super trots op ben. Daarom ben ik bereid er hard voor te werken.'

Boven gemiddeld

Onrust was het meest opvallende woord tijdens het interview van Mart Bloemendal, sectorexpert varkenshouderij bij Rabobank. 'Door de coronaperikelen is de onrust in de vleesketen aangewakkerd. Onrust geeft op de korte termijn altijd een prijsdruk.'

Toch verwacht Bloemendal dat 2020 wat betreft varkensprijzen gunstig uit zal pakken. 'Dit jaar zullen die boven het gemiddelde van de laatste 5 jaar uitkomen. Ik begeef me met deze uitspraak op dun ijs omdat de uitwerking van de coronacrisis nog ongewis is.' Maar hij baseert zich op de aantrekkende vraag naar vlees vanuit met name China. Voor de middellange termijn verwacht hij dat de toenemende vraag uit Azië aanhoudt en gunstig uitpakt voor de Nederlandse varkenshouderij.

Concurrentie in opkomst

Voor de langere termijn zal het wel wat lastiger worden. 'China lijkt Afrikaanse varkenspest steeds beter onder de knie te krijgen. Ook zorgt het groeiende aantal massale stallen voor een toenemende varkensproductie', stelt Bloemendal. 'Zulke ontwikkelingen vinden ook plaats in Rusland, Noord- en Zuid-Amerika. Dus op termijn komt er echt meer concurrentie op Aziatische vraagmarkten.'

Ondanks die mondiale ontwikkelingen is hij enthousiast over de perspectieven voor de Nederlandse varkenssector. 'Ze zijn goed bezig om te verduurzamen en onderscheidend bezig te zijn met concepten. Grootschalig en professioneel kan bestaan naast kleinschalige productie die gericht is op nichemarkten en lokale afzet.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer