Panelenstal+hergebruiken%2C+niet+de+schroothoop+op
Achtergrond
© Maartje van Berkel

Panelenstal hergebruiken, niet de schroothoop op

Ad Romme uit het Limburgse Ysselsteyn is een van de varkenshouders die deelneemt aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). De Limburger is al jarenlang doordrongen van het besef dat de varkenshouderij continu moet blijven verduurzamen. ‘Het varken is een kringloopdier bij uitstek, maar ook hergebruiken van varkensstallen past binnen een circulaire economie en bij de recyclegedachte. Ik ben niet van het wegwerpen.’

Als overtuigd KDV-leverancier zet Ad Romme zijn vleesvarkens al jaar en dag af in het Beter Leven-concept binnen Keten Duurzaam Varkensvlees. Het zou de vleesvarkenshouder pijn doen als zijn in drie fases gebouwde panelenstal op de schroothoop terecht zou komen. ‘Als deze degelijke stal zorgvuldig wordt gedemonteerd, dan is die op een andere plaats weer als nieuw op te bouwen. Een varkenshouder kan uitbreiden tegen lagere kosten en er efficiënt in werken. Wel zou het een gemeente sieren als die flexibel meewerkt om zo’n kringloopstal in te passen.’

In drie fases gebouwd

Het oudste deel van de panelenstal stamt uit 1997 en bood plek aan 1.500 vleesvarkens. De bovenbouw bestaat uit stalen spanten met daartussen elementen van grindbeton. Ad: 'Degelijk en onverslijtbaar.' In 2006 en 2013 werd die stal in dezelfde stijl uitgebreid tot een 132 meter lange stal voor 3.200 vleesvarkens. 'We hebben er goed in gedraaid en efficiënt kunnen werken. We hopen een toekomstgerichte varkenshouder die kans ook te kunnen bieden. Een oerdegelijke varkensstal hergebruiken is modern en past in de kringloopgedachte.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer