Welzijn+dier+belangrijk+in+kringlooplandbouw
Nieuws
© Varkens Archief

Welzijn dier belangrijk in kringlooplandbouw

Streven naar kringlooplandbouw kan in de ogen van de Raad voor Dieraangelegenheden niet zonder te letten op dierenwelzijn en diergezondheid. Dat vraagt om meer controle op de veiligheid, kwaliteit en voederwaarde van de reststromen. Kringloopdenken moet al starten bij de productie van de reststromen.

In de plannen voor de overgang naar de kringlooplandbouw weegt landbouwminister Carola Schouten het dierenwelzijn mee. In de visie van de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) gaat dierenwelzijn daarbij een stap verder dan diergezondheid. Dierenwelzijn betekent volgens de RDA ook dat de dieren hun normale gedrag moeten kunnen vertonen.

Volgens de visie van de RDA is de stap naar een kringlooplandbouw niet zo eenvoudig. Duidelijk is dat de landbouwhuisdieren er een rol in spelen. Om de gezondheid en het welzijn van die dieren te borgen, zullen er een aantal veranderingen nodig zijn.

Gezondheid en gedrag

Bij de productieprocessen, waarbij de reststromen vrijkomen, moet al direct worden bedacht dat dit voer is voor de dieren. Om huishoudelijke voedselresten te hergebruiken, is scheiden in plantaardige en dierlijke reststromen bijvoorbeeld nodig. De voedingswaarde van reststromen mag niet leiden tot tekorten aan bepaalde nutriënten wat schadelijk kan zijn voor gezondheid en gedrag.

Reststromen gebruiken betekent verder kans op schommelingen in aanbod en kwaliteit. Dat kan volgens de RDA betekenen dat het nodig is om te streven naar robuustere dieren die beter bestand zijn tegen deze wisselingen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer