Het+varken+als+kliko
Blog
© Varkens Archief

Het varken als kliko

Met deze titel haalde onze voorzitter Linda Janssen vorig jaar de landelijke pers. Iets wat wij in de varkenshouderij al decennialang weten, werd landelijk slim door haar onder de aandacht gebracht.

Had ze gekozen voor 'centrale positie in de circulaire economie van de varkenshouderij', dan had het journaille het niet overgenomen. De chique variant is letterlijk overgenomen uit het Programma Vitale Varkenshouderij.

Toch hebben we het over hetzelfde: voedingsstoffen die niet (meer) geschikt zijn voor menselijke consumptie die via het varken worden omgezet in hoogwaardig dierlijk eiwit. Zo sluiten we de kringloop aan de voorkant. We gaan steeds minder grondstoffen gebruiken voor een kilo vlees. Een voerconversie van 2,0 is binnen handbereik.

Als ik naar de voerconversie van ons bedrijf kijk, twijfel ik daar geen moment aan. Door het percentage grondstoffen, niet geschikt voor humane consumptie, verder op te schroeven naar 90 procent in 2030, creëren we een carbon footprint waar velen een puntje aan kunnen zuigen. Hiervoor zullen we nieuwe grondstoffen toevoegen aan ons varkensmenu, oude bekende grondstoffen omarmen na een kleine bewerking en diermeel zal weer beschikbaar komen voor onze jonge varkens.

De inhoud van de kliko wisselt weleens, zoals nu tijdens deze ellendige coronacrisis. Stoomschillen zijn lastig te krijgen. Het oude bier van onze gesloten cafés zijn nieuw voor ons, maar prima inzetbaar. Zo zie je maar: Nederland kan helemaal niet zonder varkens.

Circulariteit houdt ook in dat je de achterkant (verder) moet sluiten. Dit is een stuk lastiger. Gelukkig zijn er de laatste jaren diverse verwerkers gestart of hebben door steun van onder andere de POV kunnen uitbreiden. Er is duidelijk meer rust gekomen op de mestmarkt. De eindproducten sluiten nog niet helemaal aan bij de wensen van de eindgebruiker. Bovendien zijn de benodigde investeringen fors. Resultaat: de kosten van mestafvoer zijn nog veel te hoog.

Een miljoen ton minder varkensmest vanaf 2021 zal ons zeker helpen, maar niet voldoende. We moeten meer samenwerken. Betere logistieke keuzes maken en werken aan eindproducten die de markt vraagt. Vanuit de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) gaan we onderzoeken, initiatieven en financiering bij elkaar brengen, zodat er meer structuur en slagkracht komt om de kringloop aan de achterkant te sluiten. Dat varkensmest weer een doos sigaren gaat opbrengen, durf ik niet te beloven. Dat de kosten fors naar beneden kunnen, daarvan ben ik wel overtuigd. Zoiets zal pas gebeuren als we als varkenshouders allemaal over onze schaduw heen durven te stappen.

Eric Stiphout
vicevoorzitter dagelijks bestuur POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer