Zekerheid+over+status+met+PRRS%2Dscan
Nieuws
© Varkens Archief

Zekerheid over status met PRRS-scan

PRRS onder de knie krijgen is niet eenvoudig. Regelmatig bloedonderzoek uitvoeren en de resultaten op een rij zetten, is een noodzakelijk hulpmiddel. GD heeft hiervoor de PRRS-scan. Die biedt de varkenshouder meer zekerheid over de aanpak van PRRS en de PRRS-status van het bedrijf.

Varkenshouders zijn al bijna dertig jaar lang bezig om de virusziekte PRRS onder controle te krijgen. Duidelijk is dat het met vaccinatie alleen niet lukt. Een goede externe en interne biosecurity zijn noodzakelijk.

Om meer zekerheid te krijgen over de maatregelen, is regelmatig bloedonderzoek nodig en moet vervolgens het verloop van die uitslagen worden bijgehouden. Dat kan met de PRRS-scan van GD. Met dit abonnement worden de uitslagen bijgehouden en ook op anonieme basis vergeleken met andere varkensbedrijven. Het abonnement kost 19,95 per jaar. De kosten van de bemonstering komen daar nog bij.

Minimaal dertig monsters

Het is volgens GD nodig om per bedrijf minimaal dertig bloedmonsters te laten onderzoeken. Dan is de steekproef groot genoeg om het PRRS-virus te vinden. Is er in dertig monsters geen PRRS-virus, dan wil dat niet zeggen dat er helemaal geen PRRS aanwezig is op het bedrijf. Wel is het zeer waarschijnlijk dat PRRS bij minder dan 10 procent van de varkens aanwezig is.

GD adviseert om te starten met het bemonsteren van de gespeende biggen. Dat is de kwetsbaarste groep. Varkenshouders kunnen dan aan hun afnemers aangeven wat de status is van de biggen.

Door het onderzoek geregeld te herhalen, krijgen varkenshouders meer duidelijkheid over hun PRRS-status. Als er vijf keer op rij geen PRRS is aangetoond, dan krijgt een bedrijf de status PRRS-onverdacht. De kans dat er nog PRRS aanwezig is op het bedrijf, is dan gering.

PRRS typering

Varkenshouders die nog meer zekerheid willen, kunnen het PRRS-virus nader laten onderzoeken met een virussequentie. Daarbij is onderscheid te maken tussen het PRRS-veldvirus en het PRRS-vaccinvirus. Ook is dan te zien of het PRRS-virus dat wordt gevonden, steeds hetzelfde is. Daarmee is dan te zien of er een nieuw virus op het bedrijf is gekomen of dat nog steeds hetzelfde virus voor problemen zorgt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer