Octrooiaanvraag+WUR+vaccin+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Varkens Archief

Octrooiaanvraag WUR vaccin Afrikaanse varkenspest

Wageningen University Research heeft onlangs een octrooi aangevraagd voor een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest. Hoe snel dat kan leiden tot een werkbaar vaccin, is nog niet aan te geven, aldus een woordvoerder.

Uit de octrooiaanvraag blijkt dat het vaccin is opgebouwd uit meerdere onderdelen van het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP). Het is een recombinant vaccin, een vaccin dat is samengesteld uit onderdelen van het virus. In het vaccin zitten T-celantigenen en B-celantigenen van het AVP-virus. Die onderdelen moeten ervoor zorgen dat het afweersysteem van het varken antistoffen gaat maken zonder er ziek van te worden. Bij de octrooiaanvraag is ook de dosis inbegrepen die moet zorgen voor een goede immuunrespons.

Het vaccin is zo ontworpen dat het is te gebruiken als een markervaccin. Dat wil zeggen dat gevaccineerde varkens goed zijn te onderscheiden van varkens die besmet zijn met het AVP-veldvirus.

Experimentele fase

Het vaccin bevindt zich nog in de experimentele fase. Daardoor is nog niet aan te geven hoe snel het tot een werkbaar vaccin zal komen. Ook van andere vaccins tegen Afrikaanse varkenspest die in ontwikkeling zijn, is dat nog niet te voorspellen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer