Vierde+pestuitbraak+Polen+laat+gemeld
Nieuws
© Varkens Archief

Vierde pestuitbraak Polen laat gemeld

De vierde uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij varkens in Polen is vastgesteld op basis van monsters van 15 april. De Poolse Veterinaire autoriteit meldt de uitbraak op een backyard bedrijf in West-Polen pas twee maanden later.

Het besmette backyard bedrijf met twee vleesvarkens en vijftien biggen ligt in het beschermingsgebied (gele zone) in West-Polen. Het bedrijf ligt in het dorpje Ratowice in de provincie Groot Polen, het gebied met de meeste varkensbedrijven van Polen.

Ratowice ligt aan de oostkant van het besmette gebied, de Afrikaanse varkenspest komt daarmee nog niet dichter bij Duitsland. Door deze nieuwe uitbraak zullen het besmette gebied en de beschermingszone moeten worden uitgebreid.

Ongebreidelde uitbreiding

In Polen en Hongarije breidt de Afrikaanse varkenspest zich onder de wilde zwijnen ongebreideld uit. Dat zal voorlopig niet stoppen, omdat er doorgaans in de zomer meer uitbraken zijn. In Hongarije waren er volgens het Europese meldingssysteem ADNS (Animal Disease Notification System) op 7 juni 2.699 besmette wilde zwijnen. Dat zijn er al weer 275 meer dan op 17 mei.

Polen telt volgens de ADNS op 12 juni 2.641 besmette wilde zwijnen. Bij de Poolse Veterinaire autoriteiten staat de teller op 16 juni op 2.656 uitbraken bij wilde zwijnen. Dat zijn er 169 meer dan op 25 mei.

Commercieel bedrijf Roemenië besmet

Op 11 juni is AVP vastgesteld op een commercieel varkensbedrijf met 2.291 varkens in Roemenië. Het bedrijf ligt in het midden van het land. Naast deze besmetting zijn er verspreid door het hele land negen besmettingen vastgesteld bij backyard bedrijven en tien bij wilde zwijnen in de afgelopen twee weken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer