Herstel+van+Covid%2D19%2C+gevaar+AVP+blijft
Blog
© Studio Van Assendelft

Herstel van Covid-19, gevaar AVP blijft

De uitbraak van Covid-19 heeft in China een negatief effect op de prijs van varkensvlees en biggen. De lockdown die de Chinese overheid eind januari instelde, zorgde voor wat vraaguitval ondanks de viering van het Chinese Nieuwjaar op 25 januari. Maar het productietekort als gevolg van Afrikaanse varkenspest is onverminderd groot.

De verminderde vraag naar varkensvlees heeft in februari en maart gezorgd voor een wat lagere opbrengst voor de Chinese varkenshouders. Veel varkensbedrijven in China staan echter nog leeg, waardoor de biggenprijzen onverminderd extreem hoog zijn. Er wordt 100 euro of meer voor een speenbig van 7 kilo betaald. Ook het opstarten van geruimde bedrijven leidt met enige regelmaat tot (her)besmetting met het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP).

In China zijn de problemen met Covid-19 nagenoeg voorbij. Wel draagt iedereen overal en vrijwel altijd een mondkapje. Dit relatief snelle Covid-succes is mede te danken aan het zeer beperkte reizen van Chinezen in vergelijking met Europeanen en zeker in vergelijking tot Amerikanen. Het gros van de Chinezen heeft geen auto, werkt zeven dagen per week en woont bij of op de werkplek. Chinese varkensbedrijven zijn de afgelopen maanden dan ook de veiligste havens gebleken voor vrij blijven van Covid-19.

Het grote productietekort aan varkensvlees en de minder hard groeiende Chinese economie, trekt investeerders van buiten de landbouw de varkenshouderij in. Recent meldde Bloomberg dat vastgoedgiganten in varkensbedrijven investeren. Vanke Co. - China's nummer 3 in vastgoed en het bouwen van huizen - kondigde aan te gaan investeren in het houden van varkens. Een terrein van 70 hectare in het zuiden van China wordt gereedgemaakt als productielocatie van 250.000 vleesvarkens per jaar. En hun ambities zijn om uit te groeien naar een jaarproductie van 3 tot 5 miljoen vleesvarkens. Managers worden aangetrokken, een R&D-team wordt samengesteld en een proefbedrijf voor drieduizend vleesvarkens wordt gebouwd. Zoals veel zaken in het grote China met 1,4 miljard inwoners, wordt ook dit groots aangepakt.

De varkenshouderij wordt serieus beschouwd als alternatief voor de vastgoedmarkt. Vanke Co. is écht niet de eerste. Vijftien jaar geleden waren er al bouwbedrijven die geld wilden verdienen met varkens houden. Bijna al die bedrijven hebben na twee tot vijf jaar hun ambities flink naar beneden bijgesteld: muren bouwen kan iedereen, varkens houden vraagt toch meer expertise.

Toch wil ik nog even terug naar de actualiteit dichter bij huis. AVP is door de Covid-19-crisis wat op de achtergrond geraakt in zowel China als Europa, maar de impact van die vreselijke varkensziekte moet niet worden onderschat. Als AVP daadwerkelijk de Duitse grens oversteekt, kan de landbouw en de voedselvoorziening zomaar in een enorme crisis terechtkomen.

Jan MerksOnafhankelijk adviseur in China

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer