Geen+nulstandbeleid+wilde+zwijnen
Nieuws
© Shutterstock

Geen nulstandbeleid wilde zwijnen

Er is geen nulstandbeleid voor wilde zwijnen buiten de drie leefgebieden. En menselijk handelen is de voornaamste risicofactor van besmetting met Afrikaanse varkenspest bij zowel de wilde zwijnen als de gehouden varkens. Dat zijn zaken die blijken uit de Roadmap Preventie introductie Afrikaanse varkenspest.

De Roadmap geeft aan welke maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat Afrikaanse varkenspest Nederland binnenkomt. Minister Carola Schouten heeft de Roadmap aangeboden gekregen en moet nu beslissen of alle aanbevelingen en voorstellen voor aanpassingen in het beleid en nader onderzoek worden uitgevoerd.

Hygiënescan van biosecurity

Om het risico van insleep te beperken zal vooral het menselijk handelen beter moeten. Met een goede biosecurity kunnen varkensbedrijven insleep goed voorkomen. Omdat dit op een aantal bedrijven nog niet optimaal is, moet er een hygiënescan komen. Daarmee kunnen varkenshouders hun maatregelen in eerste instantie zelf controleren. In de scan zal er speciale aandacht zijn voor bedrijven met uitloop, zowel commerciële bedrijven als bedrijven met hobbyvarkens. De kans op insleep van AVP is hier groter als passanten etensresten achterlaten of varkens voeren. Een goede afscheiding is hier noodzakelijk.

Tweede reiniging en ontsmetting

Het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest is ook aanwezig via vrachtwagens die in een besmet gebied zijn geweest. Als die niet goed zijn gereinigd en ontsmet kan de virusziekte zich via mest of slijmresten verspreiden. De Roadmap adviseert om het toezicht hierop door de NVWA uit te breiden en te intensiveren.

Voedselresten

De kans dat wilde zwijnen in Nederland besmet raken door andere wilde zwijnen vanuit het buitenland is nog steeds erg klein. Wel is ook hier de mens de belangrijkste risicofactor. Weggegooide besmette voedselresten in natuurgebieden of parkeerplaatsen vormen het grootste risico.

Geen nulstand

Het idee dat er buiten de leefgebieden –Veluwe, Meinweg en Meerlebroek- een nulstand geldt voor wilde zwijnen klopt niet. Wilde zwijnen zijn een beschermde diersoort en mogen alleen bij schade en als ze risico's veroorzaken worden bejaagd. De Roadmap geeft aan dat de schade en risico's van de wilde zwijnen per gebied beter in kaart gebracht moeten worden. Daar moet dan het beheer van de wilde zwijnen goed op worden afgestemd. Jagers moeten daarbij gebruik kunnen maken van meerdere methoden, waarbij ook de vangkooi wordt genoemd. Om het bejagen te stimuleren zou ook de afzet van vlees van wilde zwijnen beter georganiseerd kunnen worden.

Aanleiding Roadmap

Aanleiding voor het opstellen van de roadmap was de stijging van de bijdrage van varkenshouders aan het Diergezondheidsfonds. De sector ging daarmee akkoord, op voorwaarde dat er een effectief plan kwam waarmee gestuurd kan worden op het aantal wilde varkens en de gebieden waar ze voorkomen. De Roadmap Preventie Afrikaanse varkenspest is opgesteld door een groep deskundigen vanuit het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Producentenorganisatie Varkenshouderij, de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel, Natuurmonumenten, Landschappen.nl en Staatsbosbeheer.

Lees hier de complete Roadmap

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer