Uitbraak+AVP+bij+wolvarkens+in+Polen
Nieuws
© Berrie Klein Swormink

Uitbraak AVP bij wolvarkens in Polen

De derde uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen is op een bedrijf met wolvarkens en vrije uitloop. Het bedrijf ligt tegen de grens met Wit-Rusland. Daarnaast zijn er in dit land weer honderden besmette wilde zwijnen gevonden.

Het varkensbedrijf in Polen heeft zeventig varkens van het zeldzame ras Mangalica, het wolvarken. Het bedrijf ligt in een gebied waar al beperkende maatregelen gelden vanwege uitbraken op varkensbedrijven in 2019 en bij wilde zwijnen. De afgelopen weken zijn er ruim tweehonderd uitbraken bij wilde zwijnen geweest in zowel Oost- als West-Polen. De dreiging voor Duitsland blijft.

Een grote risicofactor blijven de backyardbedrijven in Roemenië. Daar zijn veertien uitbraken gemeld in twee weken. Het risico is en blijft bestaan dat er vanaf die backyardbedrijven zelfgemaakte besmette vleeswaren in omloop komen. Arbeidsmigranten kunnen ze meenemen.

Clusters in Hongarije

Naast de uitbraken op de backyardbedrijven waren er in Roemenië 26 uitbraken bij wilde zwijnen. In Hongarije zijn onlangs twee clusters met besmette wilde zwijnen gevonden. Het ene cluster betrof 23 dieren, het andere 69 zwijnen. Samen met de andere uitbraken komt het totaal op bijna honderd besmette wilde zwijnen in twee weken.

China heeft voor het eerste sinds enige tijd weer een uitbraak van Afrikaanse varkenspest gemeld bij de internationale organisatie voor diergezondheid, OIE. Het gaat om een groot bedrijf met in totaal 9.927 dieren in het midden van het land.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer