Varkensvoerproductie+EU+daalde+0%2C5+miljoen+ton
Nieuws
© Jos Thelosen

Varkensvoerproductie EU daalde 0,5 miljoen ton

De productie van mengvoer voor varkens in Europa is in 2019 met een 0,5 miljoen ton gedaald naar 51 miljoen ton. De belangrijkste oorzaak is de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in de Europese Unie, meldt Fefac, de Europese vereniging van mengvoerproducenten. De totale mengvoerproductie in Europa is met bijna 1 procent afgenomen van 164,7 miljoen ton in 2018 naar 163,0 miljoen ton vorig jaar.

De uitbraak van AVP in Roemenië zorgde volgens Fefac voor een daling van de mengvoerproductie in dat land met 20 procent. In Bulgarije daalde de afzet met 9 procent. In AVP-vrije landen bleef de varkensmengvoerproductie goed op peil en in sommige landen steeg die licht.

Ook afname in 2020

Voor dit jaar is de verwachting van de koepelorganisatie dat de productie van varkensvoeders verder zal dalen. In de EU-27 wordt rekening gehouden met een afname van 2,3 procent in vergelijking met de productiecijfers in 2019. De EU-landen die kampen met AVP binnen hun landsgrenzen, zoals Polen Hongarije, Roemenië en Bulgarije, zullen ook dit jaar de voerproductie voor varkens drukken.

Daarentegen zullen enkele EU-landen profiteren van de gunstige exportmogelijkheden van varkensvlees naar Azië en hun varkensstapel wat uitbreiden. Maar net als in Nederland zal ook in Duitsland de varkensproductie eerder wat teruglopen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer