Praktijkproeven+op+zeugenbedrijf
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Praktijkproeven op zeugenbedrijf

Het zeugenbedrijf van Rens en Lianne Huijben in Odiliapeel is het praktijkproefbedrijf geworden van Fransen Gerrits. De zeugenstapel is overgenomen door de voerproducent en de stallen worden gehuurd. Familie Huijben levert arbeid en helpt data te verzamelen.

Het bedrijf met vijfhonderd zeugen leent zich volgens Fransen Gerrits uitstekend voor het uitvoeren van voorproeven in de kraamstal. Omdat de zeugen met een computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI) worden gevoerd, kan de voeropname per individuele zeug exact worden bepaald. Ook het volgen van de groei van biggen en de opname van biggenvoeders kan optimaal verlopen. Zo worden alle zeugen gewogen bij inzetten in de kraamstal en bij het spenen. Ook biggen worden bij spenen gewogen.

Een pre is dat de familie Huijben al jarenlang ervaring heeft met het doen van waarnemingen en metingen en het vastleggen van data. Rens en Lianne Huijben voerden in het verleden praktijkproeven uit voor Provimi. Dat betrof het toepassen van prestarters voor de biggen in de kraamstal en direct na het spenen. Sinds enkele jaren zijn daar het uitvoeren van praktijkproeven voor Fransen Gerrits voor in de plaats gekomen. Omdat de fysieke werkzaamheden de zeugenhouders steeds zwaarder vielen en ze geen bedrijfsopvolger hebben, is besloten een andere wijze van samenwerking met hun voerleverancier aan te gaan.

Toegevoegde waarde

Volgens Jan van Haperen van Fransen Gerrits is die constructie vruchtbaar omdat ze klanten toegevoegde waarde willen leveren via voer en advies. 'Innovaties op het gebied van voersamenstelling en toepassing van voer zijn onmisbaar in de varkenshouderij. Veel kennis doen we op in samenwerking met onze kennispartners en toeleveranciers, maar innovaties en voertoepassingen testen we het liefst zelf ook in de praktijk om een goede onderbouwing te krijgen. Dat is met deze vorm van samenwerking met de familie Huijben voor de komende jaren geborgd.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer