Boterzuurbacterie+verbetert+darmgezondheid+en+groei
Nieuws
© Twan Wiermans

Boterzuurbacterie verbetert darmgezondheid en groei

Het toevoegen van een bacterie die boterzuur produceert –Clostridium butyricum- aan het voer van gespeende biggen pakt positief uit. Dit probioticum verbetert de darmgezondheid en groei. De resultaten zijn vergelijkbaar met het toevoegen van antimicrobiële groeibevorderaar.

In de Verenigde Staten is het toevoegen van een antimicrobiële groeibevorderaar –een lage dosering antibiotica- aan het voer sinds enige tijd ook aan striktere regels gebonden. Vandaar dat er is gezocht naar alternatieven.

Gespeende biggen

In het onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Illinois is gewerkt met het toedienen van sporen van Clostridium butyricum – de bacterie die boterzuur produceert- aan het voer. Dat gebeurde in drie doses: 125, 250 of 350 miljoen kolonievormende eenheden per kilo voer. Dat is vergeleken met voer met en zonder antibiotica. In alle voeders werden normale doses van koper en zink gebruikt, geen verhoogde doseringen. De biggen waren afkomstig van het SPF-bedrijf van de universiteit. De biggen werden gespeend op 21 dagen en wogen gemiddeld 6,4 kilo. De proef duurde 35 dagen.

Hogere groei

De resultaten van het onderzoek zijn volgens professor Hans Stein, een van de onderzoekers duidelijk. De prestaties van de biggen die voer zonder antibiotica kregen waren het minste met een gemiddelde groei van 374 gram per dag en een voerconversie van 1,56. De biggen met de laagste dosis van het probioticum Clostridium butyricum er aan toegevoegd presteerden net zo goed als de biggen die voer met een antimicrobiële groeibevorderaar –amgb- kregen. De gemiddelde groei de biggen die amgb in het voer was 408 gram per dag met een voerconversie van 1,55. De biggen met de laagste doses probioticum groeiden 412 gram per dag met een voerconversie van 1,52. Bij hogere doses nam het positieve effect iets af.

In praktijk haalbaar

De laagste dosering probioticum blijkt dus de beste keuze. En volgens Stein is dit effect zeker ook haalbaar op commerciële varkensbedrijven. Hij baseert dit op het huidige onderzoek en eerdere onderzoeken die met dit probioticum zijn uitgevoerd. De effecten van het probioticum zijn te verklaren door de betere darmgezondheid. In het onderzoek zijn daartoe de darmen van de biggen bestudeerd. Daaruit blijkt dat de villi –de uitstulpingen van de darmwand- langer zijn bij het toedienen van de boterzuurbacterie. En de crypten –diepten- tussen die villi groter. Het betekent dat er meer voedingsstoffen vanuit de darm zijn op te nemen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer