China+verwacht+prijspiek+varkensvlees+in+september
Nieuws
© Freelancer

China verwacht prijspiek varkensvlees in september

In een half jaar tijd is het aantal fokzeugen in China weer met zo'n 4 miljoen dieren gegroeid. Het gevolg is dat er ook steeds meer biggen worden geboren en er meer vlees op de markt zal komen. Desondanks zal een combinatie van factoren leiden tot een prijspiek in september.

Dat heeft het hoofd van het Chinese ministerie van Landbouw (MOA) medio april naar buiten gebracht tijdens zijn visie op de huidige situatie van de varkensvleesmarkt in China. Een flink herstel van de productiecapaciteit voor varkens is de afgelopen maanden opgetreden. De opgevoerde productie heeft ook effect op de prijsvorming voor varkensvlees. Die zijn volgens het MOA acht weken op rij gedaald in prijs. De gemiddelde prijs van varkensvlees ligt momenteel rond de 7 euro per kilo. In vergelijking met dezelfde periode in 2019 is dat bijna 120 procent hogere prijs.

Het aantal fokzeugen is in het afgelopen half jaar elke maand weer toegenomen. In het vierde kwartaal van 2019 zijn er in totaal 950.000 zeugen bijgekomen. Dat is meer dan het huidige aantal zeugen in Nederland. In de eerste drie maanden van dit jaar is de Chinese zeugenstapel zelfs met ruim 3 miljoen dieren gegroeid. Het Chinese ministerie van landbouw meldt een groei in aantal zeugen van 2,8 procent per maand. Dat betekent dat de Chinese zeugenstapel op dit moment bestaat uit circa 35 miljoen zeugen.

Het aantal pasgeboren biggen is in februari met 3,4 procent gestegen en in maart met 7,3 procent.

Structureel krap aanbod

Toch constateert het hoofd van het MOA dat de basisproductie van varkensvlees in China te laag is. Daarnaast bestaat er veel onzekerheid over de import van varkensvlees en neemt de consumptie van varkensvlees weer toe na de coronaperikelen.

Het krappe aanbod van varkensvlees is dus niet fundamenteel veranderd. Omdat er in de tweede helft van 2020 meer festivals in China plaatsvinden, zal dat een trigger zijn voor varkensvleesconsumptie. Daarom verwacht het MOA een prijspiek voor varkensvlees rond september.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer