Investeren+in+Chinese+varkenshouderij+lucratief%2C+mits
Blog
© Studio Van Assendelft

Investeren in Chinese varkenshouderij lucratief, mits

Voor een groot deel van de meer dan 1,4 miljard Chinezen is varkensvlees dagelijks het belangrijkste vleesproduct. Vanwege de enorme binnenlandse consumentenmarkt is China de grootste varkensvleesproducent ter wereld. Bijna 50 procent van alle varkens wereldwijd wonen daar en toch is het land al decennialang niet zelfvoorzienend.

Dat komt vooral door het gebrek aan mais, soja en granen. Voor het voeden van de gigantische aantallen varkens en pluimvee moet China grote hoeveelheden van die grondstoffen tegen hoge prijzen importeren. Nog meer dan in andere landen, bestaat de kostprijs van Chinees varkensvlees uit voerkosten. Het verhogen van de inlandse productie van veevoergrondstoffen is echter lastig. China bestaat voor bijna twee derde deel uit bergachtig land met rotsbodem. De overheid stimuleert de laatste jaren de 'ontginning' van landbouwgronden in de noordelijke provincies Inner Mongolië, Jilin en Heilongyang, omdat daar veel redelijk goede grond is. Een nadeel is het korte groeiseizoen.

Toch is investeren in de varkenshouderij er een lucratieve bezigheid. Dat geldt niet alleen in huidige tijden met een varkensvleesprijs van € 5,- per kilo voor de Chinese varkenshouders. Ook afgelopen decennia was het gaan houden van varkens al aantrekkelijk. Investeren in nieuwe bedrijven met een afschrijvingstermijn van 7 tot 10 jaar is zeer gebruikelijk.

De varkenshouderij in China is dan ook vooral een activiteit van ondernemers die denken snel geld te kunnen verdienen. Maar ze zijn vaak onwetend over de complexiteit van het houden van varkens. Daarbij komt dat er nog maar relatief weinig ervaring is met grootschalige varkenshouderijen. Ruim 30 jaar geleden was het gros van de varkenshouderijen backyard farming.

Bij grote succesvolle integraties kom je daarom ook verschillende bedrijfstypes naast elkaar tegen. 15 jaar oude bedrijven met 2.000 zeugen: simpel van opzet met voor elke levensfase aparte gebouwen, natuurlijke ventilatie en waar alles nog handmatig moet gebeuren. Bedrijven van 5 tot 10 jaar oud waar betonnen roosters zijn gebruikt en ventilatoren lucht door de afdelingen jagen. En recent gebouwde bedrijven met 5.000 tot 10.000 zeugen en automatische voedersystemen, verwarming/koeling en enigszins geïntegreerde klimaatbeheersing.

Grote integraties leren snel en passen hun stalontwerp elke 5 jaar aan om meer geld te kunnen verdienen. Momenteel stimuleert de Chinese overheid de bouw van zeugenstallen voor 8.000 tot 10.000 zeugen met 8 tot 10 verdiepingen. Dat komt omdat de beschikbare hoeveelheid bouwgrond (in de bergen) voor nieuwe varkensstallen beperkt is vanwege milieu- en omgevingsregels. Met de ervaring van Afrikaanse varkenspest worden daar wel filters voor de inkomende lucht toegepast. Ook de eerste luchtwassers worden er nu geïnstalleerd. Dit is de volgende fase in de verdere professionalisering.

Investeren in de Chinese varkenshouderij is dus erg lucratief MITS je management en personeel kunt vinden. Mensen die weten wat ze moeten doen om groot varkensbedrijf succesvol te laten draaien.

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer