Zonder+China+zou+prijs+van+varkensvlees+flink+lager+liggen
Nieuws
© Vion Food

Zonder China zou prijs van varkensvlees flink lager liggen

De varkensvleesmarkt heeft door de coronacrisis te maken met veel onzekerheden. En onzekerheid heeft volgens Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research, altijd flinke invloed op de prijzen. De goede vraag vanuit China voorkomt een nog grotere daling.

In Europa is onzekerheid troef. De vraag is hoeveel varkensvlees er naar Zuid-Europa kan. Het zijn vooral de luxere delen die normaal naar bijvoorbeeld Italië gaan. 'Nu gaat dat moeizaam. Er wordt ook wel wat ingevroren, maar niet veel. Dat heeft dus gevolgen voor de prijzen', zegt Hoste.

'In hoeverre de afzet nog kan aantrekken deze zomer, is de vraag. De grootste vraag naar biggen is al geweest. Biggen die nu worden opgezet, gaan pas in september, oktober naar de slachterij en dan is de vraag naar varkensvlees doorgaans minder.'

Amerikaanse prijsdruk

De sluiting van de slachterijen in de Verenigde Staten (VS) zet nog meer druk op de prijzen. Daar is nu 15 tot 20 procent van de capaciteit weg. De varkensprijzen zijn erg laag in de Verenigde Staten door het binnenlandse overaanbod. Dat geeft wereldwijd druk op de prijzen.

Als het gaat om export, is er nog voldoende vraag in Azië. Alleen verliest Europa nu aandeel op vrijwel alle Aziatische markten behalve China. Vanuit de Europese Unie (EU) is alleen de export naar China in januari en februari nog fors gestegen van 275.000 naar 487.000 ton. De afzet naar andere Aziatische landen is flink gedaald. Zonder China zou de EU-export naar derde landen met 115.000 ton zijn gedaald.

Hoste: 'De EU deelt de Aziatische afzetmarkten met de VS en er is sprake van communicerende vaten. Alleen staat de prijs nu wel wat onder druk.'

China belangrijkste afzetmarkt

China is nu duidelijk de belangrijkste markt voor varkensvlees. De vraag is nog steeds groot en zal voorlopig groot blijven. Zonder deze afzetmarkt zouden de prijzen naar een veel lager niveau zijn gedaald.

'Wel groeit de eigen productie en staan de prijzen een beetje onder druk', zegt Hoste. 'In november was de Chinese prijs op het hoogtepunt met 5 euro per kilo levend gewicht. Sindsdien is de prijs gedaald, weer wat gestegen en gedaald. De prijzen lagen in april 10 tot 15 procent lager.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer