Verhitting+en+sectorexit
Blog
© Studio Van Assendelft

Verhitting en sectorexit

Het belooft een verhitte periode te worden. Zowel figuurlijk als letterlijk. Het hoofd, en de varkenskop, koel houden is dus het devies.

April ligt 3 weken achter ons en ging met een record de weerboeken in. Waar 178 uren volle zon normaal is, werden dit jaar 287 zonuren gemeten. De gemiddelde maandtemperatuur van 11,1 graden Celsius was bijna 2 graden hoger dan het langjarig gemiddelde in De Bilt en er waren negen warme dagen, waar drie het normaal is.
Daarom sorteren innovatieve varkenshouders voor op meer en langdurigere periodes van hitte. Ze investeren in stalkoeling mede aangejaagd door de goede verdiensten de afgelopen tijd. En voor niets doen ze dat niet: koelen levert extra dieren- en mensenwelzijn op en het heeft rendement. Het levert euro's op.

Zomerse temperaturen van boven de 25 graden zijn dit jaar ook al gemeten. Toeval of niet, maar de piektemperatuur in april is geregistreerd in Eindhoven. En laat die plek nou net schuren tegen het episch centrum van de corona-uitbraak in Nederland. In de Brabantse regio waar de veehouderij verantwoordelijk wordt gehouden voor de belabberde luchtkwaliteit. Daardoor zouden relatief meer coronaslachtoffers zijn te betreuren in het veerijke deel van Nederland. Dat de wereldwijde reislust van en sociale interactie tussen mensen de aanjager is van het verspreiden van het coronavirus, is geen issue voor de anti-veehouderijlobby. De coronapandemie is het nieuwe koren op de molen.

Of de bewering hout snijdt, doet er niet toe. De toon is gezet. Want zo draaien de mediaraderen en lopen de – politieke – hazen. Wie als eerste een ongenuanceerde bewering of negatief beeld over in dit geval de veehouderij de media in slingert, heeft de meeste aandacht. De eerste klap beklijft bij het grote publiek. Blijken de feiten veel later anders te zijn, dan is een rectificatie slechts een pleister op de wonde. Daarom hoop ik dat onafhankelijk onderzoek naar de relatie tussen de veehouderij en corona helderheid schept. Waarschijnlijk is dat ijdele hoop.
Waar menig varkenshouder in de regio’s Zuid en Oost ook menig peentje om zal zweten, is de beslissing om levenslang te stoppen met het houden van varkens. Deelnemen aan de saneringsregeling betekent sectorexit.

Jos Thelosen Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer