Better+safe+than+sorry%21
Blog
© Jos Thelosen

Better safe than sorry!

Mijn kinderen zijn op 11 mei voor het eerst, na acht weken thuis in lockdown, weer naar school gegaan. Volgens premier Mark Rutte zou dit, gezien de cijfers die het RIVM naar buiten heeft gebracht, moeten kunnen. Kinderen vormen blijkbaar een laag risico voor wat betreft besmetting en overdracht van het coronavirus. De meningen in Nederland over of dit nou wel of niet verstandig is, zijn verdeeld.

Ondanks de wereldwijde onderbouwing zijn er mensen die denken: 'Better safe than sorry!' Voordat er een veilig en goed vaccin beschikbaar is, dienen we voorzichtigheid in acht te nemen. Voor een groot, ons zeer dierbaar, deel van de populatie is Covid-19 namelijk potentieel dodelijk. Dat dit virus momenteel rondgaat in onze populatie is voor iedereen intussen wel duidelijk. Voor mijn eigen ouders haal ik pas opgelucht adem als ze gevaccineerd zijn en de tijd van immuniteitsopbouw doorlopen hebben voordat ze het virus eventueel tegenkomen.

Bij varkens ben ik ook aanhanger van 'Better safe than sorry'. Het is belangrijk om in beeld te brengen welke infectiedynamiek er op een varkensbedrijf plaatsvindt. Vraag jezelf het volgende af: 'Op welke leeftijd komen ze welke ziekteverwekker tegen en wat kan ik doen om problemen te voorkomen?'

Samen met je dierenarts kun je bepalen welke monitoring nodig is om dat in beeld te brengen. Als vaccinatie een oplossing is, zorg dan dat de biggen ruim voordat ze in contact komen met de ziekteverwekker gevaccineerd zijn. Zo krijgen ze voldoende tijd om immuniteit op te bouwen. Veel biggen komen in de kraamstal bijvoorbeeld al in contact met mycoplasma. En vaak ook al vroeg met het PRRS-virus. Zorg dat ze op tijd gevaccineerd zijn tegen deze kiemen. Dit kan in de eerste levensweek al. Better safe than sorry!

Zorg dat biggen ruim voordat ze in contact komen met de ziekteverwekker gevaccineerd zijn

Anke Verhaegen, varkensarts bij Zoetis

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer