Slachten+op+Poolse+boerderij+toegankelijker
Nieuws
© Freelancer

Slachten op Poolse boerderij toegankelijker

In Polen zijn de regels versoepeld voor boeren die een klein agrarisch slachthuis willen starten. Door zelf varkens te slachten en vlees aan huis te verkopen, kunnen ze extra inkomsten behalen. Het Poolse ministerie van Landbouw heeft de nieuwe spelregels vastgelegd in een regeling.

Voor Poolse boeren is het sinds 22 april makkelijker een klein agrarisch slachthuis starten. Dat is een slachterij met een lage productiecapaciteit. Hier kunnen dieren van het eigen bedrijf en slachtdieren van boerderijen in dezelfde en aangrenzende provincies worden geslacht. In zulke kleinschalige slachterijen mogen dagelijks maximaal zes varkens van meer dan 15 kilo worden geslacht of maximaal tien biggen tot 15 kilo.

Boeren kunnen op die manier beter voorzien in de eigen vleesbehoefte en ze kunnen extra inkomsten genereren met vleesverkoop rechtstreeks van de boerderij. Ook draagt het bij aan het leefbaar houden van het Poolse platteland.

Praktijkopleiding geschrapt

Het Poolse ministerie van Landbouw ondersteunde de wens van met name de kleinere zeugenboeren om makkelijker te kunnen starten met het kleinschalig slachten van varkens. Zo is de verplichting geschrapt om drie maanden in slachthuizen een praktijkopleiding te volgen.

Het theoretische deel van de opleiding met succes afronden, blijft verplicht. Dat leerdeel gaat over het levend keuren, het welzijnsvriendelijk doden en het met respect slachten van de varkens. Speciale dierenartsen organiseren de cursussen voor boeren die op kleine schaal zelf willen gaan slachten. Dit meldt het Poolse TopAgrar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Partners

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer