Onbeperkt+voeren+borgen+kan+goed
Nieuws
© Twan Wiermans

Onbeperkt voeren borgen kan goed

Van oudsher is het gebruikelijk om borgen beperkt te voeren om vervetting te voorkomen. Bij de huidige varkens blijkt dat niet meer nodig. Onderzoek door Landwirtschaftskammer Niedersachsen in Duitsland laat zien dat borgen met onbeperkt voeren minstens net zo goed kunnen presteren.

Bij het onderzoek zijn 79 borgen gebruikt van de BHZP Viktoria-zeug en de DB77 Piétrain. Hiervan kregen 39 borgen onbeperkt voer en 40 borgen beperkt tot een gewicht van 90 kilo. De dieren werden tussentijds gewogen op een gewicht van 60 en 90 kilo. Het opleggewicht van de biggen was 29 kilo.

Vanaf opleg tot 90 kilo liepen de prestaties gelijk op. De varkens kregen dan ook tot dat moment onbeperkt voer. Tot 60 kilo gewicht lag de groei op 1.085 en 1.096 gram. Van 60 tot 90 kilo op 1.218 en 1.236 gram.

Aanpassing voerregime

Door de aanpassing van het voerregime veranderde de groei duidelijk vanaf 90 kilo tot de proef bij 122 kilo levend gewicht werd beëindigd. De onbeperkt gevoerde borgen groeiden hard door met 1.223 gram per dag. Bij de beperkt gevoerde borgen viel de groei met 200 gram per dag terug naar 1.019 gram per dag. Bij de voerconversie was er geen verschil.

Over de hele groeiperiode haalden de onbeperkt gevoerde borgen een groei van 1.167 gram per dag met een voerconversie van 2,67 en de beperkte gevoerde borgen 1.099 gram met een voerconversie van 2,66.

Slachtgewicht

Het slachtgewicht van de onbeperkt gevoerde borgen was 93,7 kilo en van de beperkt gevoerde borgen 92,5 kilo. Bij de onbeperkt gevoerde borgen was de spekdikte zoals te verwachten wel hoger met 15,6 millimeter tegen 14,7 millimeter bij de beperkt gevoerde borgen en ook het magervleesaandeel van de buik scoorde iets lager met 54,7 procent tegen 55,8 procent. De onbeperkt gevoerde borgen hadden dikkere spieren met 64,1 millimeter tegenover 62,7 millimeter bij de beperkt gevoerde borgen.

Op de onderdelen ham, karbonadestreng, schouder en buikgewicht van de AutoFOM-klassering ontliepen de onbeperkt en beperkt gevoerde dieren elkaar nauwelijks. Het aantal indexpunten was in beide gevallen gelijk met 0,976 punten per kilo.

Dezelfde uitbetaling

Omdat de indexpunten niet verschillen, halen de onbeperkt gevoerde borgen dezelfde uitbetaling als de beperkt gevoerde borgen. Ze eten in de laatste weken dan wel dagelijks 680 gram meer voer. Door de hogere groei zijn ze in principe vijf dagen eerder te leveren. Hierdoor is het voerverbruik in de periode van 90 tot 122 kilo in totaal toch maar 1,6 kilo hoger, terwijl de rondesnelheid daarmee omhoog kan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer