Sluiting+Smithfield%2Dslachterij+legt+crisis+bloot
Nieuws
© Jos Thelosen

Sluiting Smithfield-slachterij legt crisis bloot

De corona-epidemie in de Verenigde Staten heeft grote gevolgen voor de varkenssector. Smithfield Food is door personeelsgebrek genoodzaakt de slachterij in Sioux Falls, goed voor bijna 5 procent van de Amerikaanse productie, te sluiten.

De sluiting van de Smithfield-slachterij komt doordat meer dan 20 procent van de medewerkers is getroffen door het coronavirus. In de Verenigde Staten is er nu een acuut probleem bij de afzet van vleesvarkens.

De varkenshouders die normaal aan Smithfield leveren, kunnen hun varkens meestal ook niet kwijt aan andere slachterijen. Die zitten al aan hun topcapaciteit en hebben ook te maken met zieke medewerkers. Daarbij is er op het Amerikaanse platteland toch al een naarstig tekort aan medewerkers op de slachterijen en varkensbedrijven, valt te lezen op National Hog Farmer.

Varkenshouders zijn vanwege deze problemen gestart met het beperkt voeren van de vleesvarkens om de groei te remmen. Maar de aanvoer van nieuwe biggen stopt daarmee niet.

Drastische maatregelen

Verder hebben de Amerikaanse slachterijen en vleesverwerkers ook te maken met een dalende afzet naar de horeca door de coronacrisis. Dat heeft geleid tot enorme prijsdalingen voor de varkens. De National Pork Producers Council, de vereniging van varkenshouders, vraagt dan ook om drastische maatregelen.

De vereniging wil een opkoopprogramma voor 1 miljard dollar voor varkensvlees. Dat varkensvlees moet naar de voedselbanken gaan die een grote vraag krijgen vanwege de enorm gestegen werkloosheid. Daarnaast wordt gevraagd om directe steunmaatregelen voor de varkenshouders. En de National Pork Producers Council hoopt dat er betere afspraken gemaakt kunnen worden met China, waardoor er niet 10 maar 20 procent van de Amerikaanse productie naar China kan.

De personeelstekorten op de slachterijen zijn met deze maatregelen dan overigens nog niet opgelost. De problemen voor de afzet van de varkens zullen blijven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer