Varkensslachterijen+draaien+op+volle+toeren
Nieuws
© Varkens.nl

Varkensslachterijen draaien op volle toeren

De varkensslachterijen in Nederland blijven op volle toeren draaien. De eerste vijftien weken van dit jaar lag het gemiddelde slachtgewicht op 100,3 kilo. Dat is 1,2 kilo hoger dan in dezelfde periode van 2019. Ook het aantal verwerkte varkens is hoger.

Opvallend is ook dat het aantal geslachte vleesvarkens in de eerste vijftien weken van dit jaar hoger is dan in dezelfde periode in 2019. Dit jaar zijn tot en met week 15 4,63 miljoen varkens in Nederland geslacht. Vorig jaar waren er dat 4,59 miljoen, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

De combinatie van meer varkens en een hoger slachtgewicht maakt dat vleesverwerkers opnieuw meer kilo's varkensvlees op de markt moeten afzetten.

Vervettingseffect niet zichtbaar

Normaal gesproken gaat het zwaarder afleveren van varkens gepaard met een minder mager karkas. Dat vervettingseffect is nu niet zichtbaar in de slachtcijfers van RVO.nl. De huidige generatie vleesvarkens kan tot een hoger gewicht groeien met behoud van het vleespercentage van 58,9 procent. Bij de iets lichtere slachtvarkens in 2019 was dat percentage identiek.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer