Prijsindexgarantie+Vion+tijdelijk+buiten+werking
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Prijsindexgarantie Vion tijdelijk buiten werking

De markt voor varkensvlees is door de coronacrisis erg veranderlijk. 'Werken met het prijsindexgarantiesysteem is daarom niet goed mogelijk', stelt John de Jonge, verantwoordelijk voor de businessunit Pork bij Vion. 'De prijsindexgarantie is tijdelijk buiten werking.'

Bij Vion kunnen varkenshouders normaal gesproken kiezen uit drie prijssystemen: een prijs gebaseerd op de wekelijkse notering die wekelijks verandert op basis van vraag en aanbod, de langetermijnprijs (LTP) waarbij de prijs voor minimaal dertien weken vastligt of het prijsindexgarantiesysteem (PIG). De uitbetaalprijs is gebaseerd op een combinatie van representatieve internationale noteringen: de Duitse VEGZ-notering (40%), de Deense Danish Crown notering (20%), de Spaanse Llerida notering (20%) en de Belgische Westvlees notering (20%) en de langetermijnprijs. PIG biedt de zekerheid dat Vion aan varkenshouders een concurrerende prijs betaalt ten opzichte van een internationale noteringen.

Enorme marktschommelingen

'Door enorme schommelingen op de internationale markt is het nu vooral lastig om een representatieve combinatie te maken van de internationale prijzen', stelt De Jonge. 'Dat betekent dat er geen goede basis is voor het prijsindexgarantiesysteem.' Het PIG-systeem gebruikt s al eerder tijdelijk buiten werking getreden. Dat was toen de Afrikaanse varkenspest in september 2018 in België zijn intrede deed.

De marktomstandigheden veranderen van dag tot dag. De afzet naar Zuid-Korea en andere Aziatische landen is niet mogelijk en ook de afzet richting Zuid-Europese landen als Italië, Spanje en Griekenland is enorm teruggevallen. De afzet richting China loopt op dit moment wel goed.

Vierkantsverwaarding

Daarnaast kampt Vion met de vierkantsverwaarding. Veel delen die niet naar de retail worden verkocht, gaan normaal naar de horeca. Deze markt is nu stilgevallen. Voor die delen moet nu een andere afzet worden gezocht in bijvoorbeeld de vleeswarenindustrie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer