Varkens+komen+toch+onder+de+coronaloep
Nieuws
© Overheid

Varkens komen toch onder de coronaloep

LNV-minister Carola schouten wil uit voorzorg onderzoek laten uitvoeren naar SARS-CoV-2, ofwel COVID 19, bij varkens. Omdat varkens gevoelig zijn voor een aantal humane ziekten wil zij de rol van die dieren bij het mogelijk verspreiden van het beruchte coronavirus uitsluiten. In augustus verwacht zij de eerste resultaten te hebben.

Het coronavirus wordt van mens op mens overgedragen. Met de kennis van nu wordt het risico voor mensen op besmetting met CoV-2 via dieren (en dan met name via katten) verwaarloosbaar geacht, schrijft Schouten vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Expertgroepen zien er geen reden in om het bestaande advies over COVID-19 en de omgang met dieren te wijzigen. Patiënten met klachten passend bij COVID-19 vermijden uit voorzorg contact met hun dieren. Ook zieke dieren van patiënten met (klachten passend bij) COVID-19 blijven zo veel mogelijk binnen.

Hoewel in een onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut FLI het niet lukte varkens te besmetten met het beruchte coronavirus, is dat niet voldoende voor Schouten. Uit voorzorg laat ze toch onderzoek doen naar het mogelijk vóórkomen van CoV-2-infecties bij varkens. Hiervoor worden bloedmonsters verzameld en getest op het voorkomen van antistoffen tegen CoV-2. Dat meldt de minister aan de Tweede Kamer.

Wetenschappers verwachten niet dat er varkens positief zullen worden getest. Zij baseren hun inzicht op de resultaten van het onderzoek bij varkens in Duitsland en China. 'Maar het is wel belangrijk om dat uit te sluiten', stelt Schouten.
Het onderzoek start deze maand en de eerste resultaten worden in augustus verwacht.

Rol veehouderij

Er worden ook vragen gesteld over de rol van de veehouderij in de huidige coronacrisis en de hypothese dat luchtverontreiniging van invloed zou kunnen zijn op de kwetsbaarheid voor COVID-19. In hoeverre er een causaal verband is, is momenteel niet bekend. Daarom heeft Schouten het RIVM gevraagd de onderzoeksmogelijkheden te verkennen naar de relatie luchtkwaliteit, veehouderij en COVID-19.

Zoönosen altijd voorkomen

Het is altijd, los van COVID-19, van groot belang alert te zijn op het vóórkomen van zoönosen in de veehouderij, schrijft Schouten. De Nederlandse veehouderij is omvangrijk en intensief. Vanwege de gestelde vragen licht de LNV-minister in algemene zin toe welke aanpak Nederland heeft voor de preventie, het vroeg signaleren en bestrijden van zoönosen in de veehouderij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer