Vanaf+juli+starten+met+invullen+welzijnscheck
Nieuws
© Twan Wiermans

Vanaf juli starten met invullen welzijnscheck

Voor een beter inzicht in het bijtgedrag van varkens is de welzijnscheck ontwikkeld door de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de andere partners in de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa). Met ingang van juli is de check onderdeel van IKB en vanaf 2021 is een plan van aanpak op basis van de welzijnscheck nodig, zodat langzaam gestart kan worden met het houden van varkens met lange staarten.

Volgens de huidige wetgeving is couperen van staarten alleen toegestaan als een varkenshouder maatregelen neemt om bijtgedrag te voorkomen. Helpen de maatregelen onvoldoende, dan kan de dierenarts een attest uitschrijven waardoor couperen mogelijk blijft.

Welzijnscheck dit jaar verplicht

Deze situatie verandert. Voor december 2020 moeten varkenshouders een welzijnscheck uitvoeren op hun bedrijf. Dat geldt per Uniek Bedrijfsnummer (UBN) en per diercategorie. In de welzijnscheck zijn alle onderdelen opgenomen die invloed kunnen uitoefenen op het bijtgedrag en daarmee het houden van varkens met lange staarten.

Met de uitkomst van de welzijnscheck als basis maakt de varkenshouder een plan van aanpak. Het maken van dit plan van aanpak is vanaf 2021 verplicht. Hierin beschrijft de varkenshouder welke aanpassingen hij doorvoert in bijvoorbeeld gezondheid, klimaat, voeding en management om het risico op bijtgedrag te verminderen.

Verantwoord starten met lange staart

Op basis van de welzijnscheck, het plan van aanpak en het bijtgedrag op het bedrijf kan worden vastgesteld of het verantwoord is om te beginnen met het houden van varkens met lange staarten. Dat begint dan met één of enkele tomen. Lukt dat nog niet, dan zullen eerst de maatregelen uit het plan van aanpak doorgevoerd moeten worden. Pas daarna wordt gestart met één of enkele tomen met lange staarten.

Lukt het houden van een toom met lange staarten, dan wordt het aantal tomen met lange staarten langzaam uitgebreid. Lukt het niet, dan is het nodig de oorzaak op te sporen en die aan te pakken.

Meer informatie over de welzijnscheck met een voorbeeld van de welzijnscheck zuigende biggen is hier te vinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer