Zekerheid+antibioticakeuze+bij+Gl%C3%A4sser
Nieuws
© John Lamers

Zekerheid antibioticakeuze bij Glässer

Als de ziekte van Glässer voor problemen zorgt op een varkensbedrijf kan inzet van antibiotica nodig zijn. Sinds kort is het mogelijk om uit te zoeken welk antibioticum het beste werkt, door een antibiogram te laten maken bij GD. Dat biedt meer zekerheid over een goede bestrijding van de ziekte.

De verschijnselen van de ziekte van Glässer zijn variabel en lijken vaak op andere ziekten. Acute infecties gaan gepaard met hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, hoest, gezwollen gewrichten, kreupelheid, pijn bij oppakken en hersenverschijnselen.

Ook kan plotselinge sterfte optreden. Na een acute infectie blijven de biggen vaak achter in de groei of gaan slijten als gevolg van ontstekingen aan longen, borst- en buikvliezen, hartzakje en gewrichten.

Kweken Glässer-bacterie lastig

Als blijkt dat de ziekte van Glässer de meest waarschijnlijke oorzaak is, dan is bij een acute uitbraak behandeling met antibiotica vaak nodig. Daarbij was het tot nu toe niet goed mogelijk om een antibiogram te laten maken, waarmee is aan te geven welk antibioticum het beste werkt. Dat kwam omdat de ziekteverwekker: die tegenwoordig Glaesserella parasuis heet, moeilijk is te kweken.

'Hiernaar is in diverse laboratoria, waaronder het lab van GD, uitgebreid onderzoek gedaan', zegt Manon Houben, hoofd Varkensgezondheid bij GD. 'Het bleek nodig om aan de 'bouillon', waar de bacterie in wordt gekweekt, specifieke voedingsstoffen toe te voegen. Nu lukt het wel om de bacterie goed te laten groeien. Vervolgens kun je dan ook goed bepalen bij welke dosis van de diverse antibiotica de bacterie wordt gedood.'

Gerichtere aanpak

Resultaat van het onderzoek naar het kweken van de bacterie is dat GD nu een antibiogram van Glässer kan maken. Daardoor blijkt voor welk antibioticum de bacterie goed gevoelig is en kan de aanpak van een acute uitbraak veel gerichter.

Bovendien is er beter zicht op de mogelijke ontwikkeling van resistentie en kan dit beter worden voorkomen. De dierenarts kan hierdoor zijn keuze voor het gebruikte antibioticum beter onderbouwen. Blijven de problemen door Glässer op een bedrijf aanwezig dan is vaccinatie vaak de beste aanpak.

Nieuwe naam

De ziekteverwekker die bij Glässer een rol speelt had vroeger als officiële naam Haemophilus parasuis. De verwekker is familie van pasteurella en APP, maar verschilt toch veel van deze kiemen. Omdat de verschillen te groot bleken, is er gekozen voor een nieuwe naam: Glaesserella parasuis.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer