Duurzamer+varken+met+DigiSchwein
Nieuws
© Studio van Assendelft

Duurzamer varken met DigiSchwein

In Duitsland is het drie jaar durende project DigiSchwein gestart. Het digitale systeem met moderne technologieën moet varkenshouders vroegtijdig waarschuwen als er iets schort aan het dierenwelzijn. De varkenshouderij zal integraal duurzamer worden als eerder wordt geanticipeerd op afwijkend gedrag.

Met het experiment DigiSchwein streven de samenwerkende Duitse instanties een strategisch doel na. Ze willen via digitalisering, kennisoverdracht en informatietechnologie een verandering op gang brengen. De nadruk ligt op het ontwikkelen naar een diervriendelijker en een zorgvuldiger met hulpbronnen omgaande varkenshouderij. Ze willen een combinatie van technieken en technologieën geschikt maken voor praktische toepassing in de stallen en op de varkensbedrijven.

Als dieren goed in hun vel zitten, zal dat ook gunstig zijn voor de diergezondheid en weerstand van de dieren. Daardoor zullen voeders efficiënter worden benut en wordt de impact van vleesproductie op het milieu verlaagd. Digitale technieken benutten om de varkenshouderij duurzamer te maken.

Beslissingsondersteuning

De DigiSchwein-software is ontworpen om varkenshouders te ondersteunen bij hun dagelijkse werk met de dieren. Sensoren sturen beelden uit de stal door en diergedrag wordt continu vastgelegd. Analyses van die data worden benut om problemen van de moderne varkenshouderij in de praktijk aan te pakken.

Er worden beslissingshulpmiddelen voor vroegtijdige ziektedetectie ontwikkeld, waarmee de varkenshouder ook doelgerichter in kan spelen op onder meer gedragsproblemen als bijterij. Maar ook in de kraamstal zal digitalisering meer ingezet worden om de bigoverleving te verbeteren. Onder meer de monitoring rondom de geboorte is een belangrijk punt van onderzoek. Dat heeft tot gevolg dat er meer digitale transparantie komt in de varkensstallen van de toekomst.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer