Socialer+gedrag+levert+helaas+weinig+op
Nieuws
© Koos Groenewold

Socialer gedrag levert helaas weinig op

Chinese onderzoekers hebben op kleine schaal het effect onderzocht van een zachte, sociale en dus meer arbeidsintensievere behandeling van varkens. Deze dieren scoorden gunstiger op benaderbaarheid en vertoonden minder snel een ontwijkreactie. Op de mate van stress, de prestaties en de kwaliteit als vleesvarken had het geen onderscheidend effect met normaal behandelde dieren.

In het onderzoek werd gewerkt met een proefgroep en een controlegroep. Elke groep bestond uit negen hokken met acht dieren die werden gevolgd vanaf spenen. Alle omstandigheden en controlewerkzaamheden waren identiek alleen werden varkens in de proefgroep sociaal extra verwend.

Gedurende vijf dagen in de week werden de dieren bij de proefgroep twee keer per dag benaderd. Een persoon ging een hok in en bleef eerst twee minuten rechtop stilstaan. Daarna zakte hij of zij door de knieën en besteedde daarna aan elk varken minimaal 1 minuut 'persoonlijke' aandacht.

Dat betekende praten tegen het varken en contact hebben door de kop, nek, rug of de achterhand zachtjes te krabben. De controlegroep kreeg deze extra aandacht niet. Na zes weken werden benaderings- en ontwijkingstests uitgevoerd en de dierprestaties vastgesteld. Vervolgens werd de proef tot aan de slacht voortgezet met 27 dieren per groep (drie dieren random geselecteerd uit ieder hok).

Resultaten

De onderzoekers constateerden dat de sociaal behandelde dieren significant gunstiger scoorden op de benaderings- en ontwijkingstest. Deze varkens ontweken de mens minder en reageerden minder verschrikt als ze werden benaderd. Maar dat was ook het enige verschil dat de onderzoekers konden aantonen. De gemiddelde hartslag van de dieren uit beide groepen tijdens die benaderingstests was gelijk. Een extra verhoogd hartritme zou wijzen op meer stress, maar daar bleek dus geen sprake van te zijn.

Een verschil in technische resultaten werd ook niet aangetoond. De gemiddelden van de dagelijkse voeropname, de groei per dag en de voerconversie van zowel de proef- als controlegroep waren gelijk. Ook een verschil in karkas- en vleeskwaliteit werd niet aangetoond.

Kostprijs fors hoger

Extra aandacht voor de dieren verbetert het dierenwelzijn en de sociale interactie tussen mens en dier, maar beïnvloedt de dierprestaties niet. De extra tijd die een varkenshouder op bovenstaande manier kwijt zou zijn, verhoogt de kostprijs flink. Een varken van spenen tot aan de slacht één minuut per dag extra aandacht geven, vergt ongeveer 2,5 uur extra arbeid. Bij 25 euro per uur is dat een kostprijsverhoging van 75 euro.

• Klik voor compleet rapport op onderstaande pdf

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer