Spaanse+varkenshouders+komen+in+de+knel
Nieuws
© Freelancer

Spaanse varkenshouders komen in de knel

De ernstige coronacrisis in Spanje heeft ook haar weerslag op de verwerking en afzet van varkensvlees. Met name voor Iberico-varkens is de situatie nijpend. De afzet van die hammen met hoge toegevoegde waarde bij Spaanse restaurants en tapasbars is helemaal stilgevallen. Drogerijen van hammen raken vol.

De afzet van 'gewone' vleesvarkens staat op een iets lager pitje omdat in Spanje net als hier de voedselproductie door moet gaan. Dat vlees kan ook vrij normaal verwaard worden op de exportmarkt. De afzet van speciale varkens voor de productie van onder meer Pata Negra hammen naar de Spaanse slachterijen dreigt echter helemaal stil te vallen.

Deze dieren uit het hoge marktsegment kunnen niet meer normaal tot waarde gebracht worden omdat de voorraad gedroogde hammen bij drogerijen flink is opgelopen. De inlandse afzet van Iberico-vlees is gekelderd en varkenshouders blijven met hun slachtdieren zitten. Daardoor dreigt het dierenwelzijn in het geding te komen.

Tegen grens aanlopen

Het is volgens de boerenorganisatie Asaja noodzakelijk om een manier te vinden om dieren toch te kunnen blijven vervoeren naar het slachthuis en te kunnen slachten. Er zijn duizenden boerderijen in heel Spanje die tegen de grens aanlopen van wat nog verantwoord is om dieren te houden.

Asaja dringt er bij de overheid op aan om varkenshouders die Iberico-varkens en speenvarkens produceren te steunen. Zo wordt er geopperd dat de Spaanse overheid die hoogwaardige dierlijke producten tegen een goede prijs gaat kopen. Het streekproduct kunnen ze dan verstrekken aan mensen in bijvoorbeeld het leger, de ziekenhuizen en de bejaardenhuizen.

Misbruik van pijnlijke situatie

Asaja merkt ook op dat er al kopers van boerenproducten zijn die misbruik maken van de coronacrisissituatie. Ze boden volgens de boerenorganisatie belachelijke prijzen voor slachtdieren uit het topsegment van de vleesmarkt. Daarom dringt de organisatie aan op het vaststellen van een minimum aankoopprijs, dit om misbruik van kopers te voorkomen. Ook roept ze de Spaanse detailhandel op om nationale producten te kopen en zo de invoer beperken.

Om de toekomst van de veehouderijbedrijven te borgen, wil de organisatie het Spaanse ministerie van Landbouw en Voedselproductie bewegen tot het instellen van een particuliere opslagregeling. Alles wat de markt nu niet kan opnemen, kan dan bewaard worden tot betere tijden aanbreken. Dat meldt de site elespanol.com.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer