Zes+weken+noodhuisvesting+bij+uitbraak+AVP
Nieuws
© De Snuitgeverij

Zes weken noodhuisvesting bij uitbraak AVP

Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) onder wilde zwijnen of gehouden varkens is het nodig om te zorgen voor minimaal veertig dagen noodhuisvesting. Dat geldt voor de bedrijven die het dichtst bij de uitbraak liggen in het beschermingsgebied, meldt Henk Boelrijk van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest of klassieke varkenspest krijgen alle varkenshouders in Nederland eerst gedurende 72 uur te maken met een totale standstill. Het advies is dan ook om altijd voor minimaal drie dagen voer op voorraad te hebben.

Varkenshouders in de buurt van de uitbraak krijgen tegelijkertijd te maken met een beschermingsgebied (B-gebied) en een toezichtsgebied (T-gebied) op basis van EU-regelgeving. De bepalingen hiervoor staan ook in de Nederlandse beleids- en uitvoeringsdraaiboeken.

Omvang B- en T-gebieden

De omvang van de beschermings- en toezichtsgebieden bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest of klassieke varkenspest is circa 3 kilometer rondom de uitbraak voor het B-gebied en circa 10 kilometer voor het T-gebied. Bij de vaststelling van deze gebieden houdt de overheid rekening met natuurlijke en controleerbare grenzen, dus de gebieden kunnen groter zijn.

In de B- en T-gebieden geldt een aantal EU-maatregelen. Alle bedrijven in de gebieden worden bezocht en de varkens worden onderzocht op Afrikaanse varkenspest of klassieke varkenspest, toegang tot de bedrijven is verboden en gedurende een minimale periode is geen enkel transport van dieren toegestaan. Bij die minimale periode is er een duidelijk onderscheid tussen Afrikaanse varkenspest en klassieke varkenspest en dat wordt volgens Boelrijk niet altijd consequent vermeld.

Minimale periode maatregelen

De EU-maatregelen in de beperkingsgebieden gelden gedurende een minimale periode:
• Voor klassieke varkenspest minimaal dertig dagen (B-gebied) of 21 dagen (T-gebied);
• Voor Afrikaanse varkenspest minimaal veertig dagen (B-gebied) of dertig dagen (T- gebied);
Na de genoemde perioden kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toestaan (ontheffing verlenen) dat varkens van een bedrijf rechtstreeks worden afgevoerd naar:
• een aangewezen slachthuis voor onmiddellijke slacht;
• een verwerkingsbedrijf waar de dieren onmiddellijk worden gedood en verwerkt;
• eventueel naar andere inrichtingen in het B-gebied. Dit pas na instemming van de EU.

Tijdelijk op slot

'Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest moeten varkenshouders ervan uitgaan dat het bedrijf tot wel veertig dagen op slot zit', zegt Boelrijk. 'Daarom raden we aan om voor een periode van minimaal zes weken een noodplan voor huisvesting te hebben.'

'Zorg dat het niet bij een plan blijft', voegt Manon Houben, hoofd Varkensgezondheid bij GD, nog toe. 'Zorg dat je ook echt de benodigde materialen in huis hebt om een noodhuisvesting te maken. Als je dat in crisistijd nog moet doen, kan dat lastig worden. De lering kunnen we uit de huidige coronacrisis trekken.'

Op de website van Holland Varken zijn de brochure Noodhuisvesting en het Plan voor noodhuisvesting te vinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer